четвъртък, 25 април, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноВ офиса горим калории колкото и африканските ловци

В офиса горим калории колкото и африканските ловци

Американски антрополози установиха изненадващо, че обикновеният офис работник в САЩ или Европа изразходва сходно количество калории като връстниците си от африкански племена, които по цял ден обикалят да търсят храна. Проучването  е публикувано в списанието PLoS ONE. То е осъществено от учени в три университета – „Хънтър колидж“ в Ню Йорк, Станфорд и този в Аризона. За първи път обективно бе измерен енергийният разход на две групи – в тази на ловците от племето хадза в Танзания и в другата – на хора, които работят на  бюро в западните страни.

Използвани са и химически тестове, за да се установи точното количество изразходвани за деня калории. Оказало се, че въпреки изминатите пеша километри всеки ден, ловците изгаряли толкова енергия, колкото и западняците. Изглежда основното количество калории не отива за физическата активност, коментира Херман Понцер от екипа в „Хънтър колидж“. По думите му тялото изразходвало основното количество енергия, за да поддържа функциите на органите, мозъка и имунната система.

Ако влагате малко повече енергия за тренировка например, то организмът спестява отнякъде другаде, но без вие да забележите, коментира той. Така ученият стигат до извода, че епидемията от затлъстяване, която залива развитите страни, е свързана повече с обилното хранене, а не толкова с липсата на движение.

Свързан теми: 2 г. по-дълъг живот, ако седите под 3 часа дневно

Яжте с 40% по-малко и ще живеете 20 г. по-дълго

Не яжте късно вечер, в 2 ч през нощта е пикът за синтеза на мазнините

СНИМКА: ТК

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -