Не яжте късно вечер, в 2 ч през нощта е пикът за синтеза на мазнините

PRINT
проф. Донка Байкова

Проф. Донка Байкова за хранителните навици в българското семейство

– Има ли промяна в хранителните навици в семейството за последните десетилетия?

– Има. Навиците зависят от информацията, с която разполагаме, от условията около нас, от пазарната икономика. Рекламите също имат огромно влияние. Колкото повече пари се наливат в рекламата на дадена напитка или храна, толкова повече тя се купува. Големите марки са много купувани основно не поради това, че са много вкусни или полезни, а защото половината цена отива за реклама. Децата искат от родителите си това, което са видели по телевизията.

Потребностите ни са вероятно същите, с това уточнение, че животът ни сега е много по-застоял в сравнение с преди 20-30 г. Сега в минимум калории трябва да вградим максимум витамини, минерали и биологично активни вещества. Те са жизнено важни и незаменими за организма. Човек не може сам да ги синтезира и непременно трябва да бъдат приети отвън. Трябва да сме много информирани, за да изберем подходящата храна.

– Много хора са по цял ден на работа и се хранят основно вечер. Добре ли е това?

– Ако вечер ям много въглехидрати – картофи, ориз, баница или други тестени изделия, няма да имам възможност да изгоря калориите. А тялото нощем синтезира мазнините. Хората сега работят много, често на две-три места, за да издържат семейството. Прибират се късно вечер в 21 ч и тогава ядат. За да не напълнее човек при такъв режим, трябва да хапва информирано.

– Не се ли изразходват повече калории и с умствен труд?

– Ако цял ден седим пред компютъра, нашата потребност от калории е почти като тази при сън. Доскоро се мислеше, че при умствения труд се изразходва много енергия, но при последните проучвания се оказа, че обмяната е на нивото на основните потребности – като при сън. Добавяме допълнително калории заради двигателната активност на мускулите ни. Но тя в наши дни е минимална. Движим се основно вкъщи по стаите. Или най-много десетина минути до спирката.

Тогава какво да ядем?

– Не бива да наблягаме на въглехидратите, които са основен източник на калориите, и в никакъв случай повече мазнини, които са най-висок енергиен доставчик. Може да ядем малко повече белтъчини – мляко и млечни продукти, нетлъсто месо. Най-големи са потребностите от витамини и минерали. Затова трябва да наблегнем на плодовете и зеленчуците, пълнозърнести храни и варива, за да сме по-ефективни в умствената дейност. Решаващо за добрата фигура е интелигентният подход при съставяне на менюто.

– На децата преди 20-30 г. им даваха за закуска вкъщи циганска баница, филия с лютеница или мармалад. А днес – кроасан. Това вреди ли?

– Преди време децата играеха много на открито. Сега обаче това е рядкост, затова такива закуски се дават сутрин или на междинна закуска предиобяд. Тогава все още има възможност да се изгорят калориите. В никакъв случай не бива да се дават вечер, когато два часа по-късно сме в статично положение – гледаме телевизия и си лягаме.

– Защо от храната вечер се дебелее повече?

– В 2-3 ч през нощта е пикът на синтеза на мазнини в организма. Ако сме яли 3-4 часа преди това, т.е. в 22 ч, тази храна отива точно за това – трупане на резерви. Когато те минат към мастните депа, много трудно се разграждат. Който не се е опитвал да отслабне, той не знае.

– Имате ли наблюдение какви вещества най-често ни липсват?

– Предимно витамини от групата В, имаме дефицит на желязо, калций, които са важни за кръвта и костите. При проучвания се установява свръхприем на натрий. Значи консумираме много технологично обработени храни. Натриев бензоат има в газираното. С натриев глутамат пък се овкусяват супите.

– Какво е оптималното количество плодове и зеленчуци?

– Поне 300 г плодове и 300 г зеленчуци дневно.

[Общо: 16    Средно: 3.1/5]
Не яжте късно вечер, в 2 ч през нощта е пикът за синтеза на мазнините беше последно модифицирана от: април 24th, 2018 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *