събота, 27 април, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитно2 г. по-дълъг живот, ако седите под 3 часа дневно

2 г. по-дълъг живот, ако седите под 3 часа дневно

Ако искате да живеете по-дълго, ограничете времето, което прекарвате седнали до три часа дневно. Само тази мярка може да добави още две допълнителни години към продължителността на живота ни, съветват учени в онлайн журнала BMJ Open. Намалите ли гледането на телевизия до два часа на ден пък ще живеете 1,4 години допълнително.

Експерти обаче коментират пред Би Би Си, че оценката на америкнските учени, които се основават на пет отделни изследвания на населението, са твърде ненадеждни, за да се предскаже личният риск. Освен това целите били неосъществими.

„Това е общо изследване на населението и не може да предскаже инивидуално какъв може да бъде ефектът от по-честото ставане. Иначе звучи убедително, че ако бъдещите поколения с движат малко повече, биха могли да живеят по-дълго.  Много малко от нас обаче могат в действителност да прекарват по-малко от три часа седнали всеки ден, така че тази цел изглежда прекалено оптимистична“, коментира проф. Дейвид Шпигелхалтер,  експерт по изчисляане на риска в Кеймбридж.

На възрастните се препоръчва да извършват най-малко два часа и половина седмично умерено интензивна аеробна дейност като колоездене или бързо ходене, както и да включат в програмата си няколко тренировки за мускулно укрепване. Те могат да се състоят от упражнения като вдигане на тежести или дори копаене в градината.

Но дори ако спазвате тези препоръки, начинът на живот все още ще е заседнал, особено ако работите в офис. Това не е добре за здравето, защото все повече пручвания доказват, че колкото повече време прекарваме седнали, толкова по-лесно боледуваме. Няколко изследвания свързват седенето и гледането на телевизия с диабета, сърдечносъдовите заболявания, както и с увеличаване на общия риск от смърт.

Но намирането на връзка между два факта, не е същото като да се докаже, че единият води до другия. Най-новото проучване също не претендира да е доказателство. Авторите подчертават, че техните оценки са теоретични. То обхваща доста голям брой хора – почти 167000,  но не са взети предвид индивидуалните особености и причини за начина им на живот.  Не е ясно колко от тези хора вече са имали някакви заболяваия, заради които може да са принудени да прекарват повече време в седнало положение. Все пак изводите от проучването могат да се разглеждат като важно  предупреждение за общественото здраве. Така че когат пазарувате по-добре идете пеша до магазина вместо с колата, спотувайте вместо да гледате телевизия.

СНИМКА: SXC

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -