четвъртък, 18 юли, 2024
- Реклама -
НачалоПрофилактикаБезплатни тестове за Световния ден за борба с хепатита - 28 юли

Безплатни тестове за Световния ден за борба с хепатита – 28 юли

Световният ден за борба с хепатита – 28 юли, ще бъде отбелязан с кампания за безплатно тестване на хепатит С. Инициативите, организирани от пациентската организация Хепасист, се подкрепят от „Рош България“. Всеки човек може да отиде в определения ден при организаторите на акциите и да се тества напълно безплатно и анонимно за носителство на вируса.

Необходими са не повече от 15 минути, тъй като кръв се взима от пръста, а резултатът е готов почти веднага. На 28 юли хората от Бургас ще могат да се тестват безплатно в морската градина. На 31 юли инициативата продължава в морската градина във Варна и лабораторията на ДКЦ1 в Пловдив.

Заболяването хепатит С е сред най-разпространените заразни заболявания не само в България, но и в цял свят. Макар че все още битува мнение, че застрашени са единствено наркозависимите, рискови се явяват всички хора в активна възраст, подлагащи се на стоматологични интервенции, маникюр, педикюр, пиърсинг, татуиране, хирургически операции и др. Най-често заразените хора нямат симптоми и затова заболяването се открива трудно. Ваксина срещу хепатит С засега няма. Заболяването предизвиква симптоми, които приличат на такива на други доста по-леки заболявания, така че особено важно е да се знае дали човек е носител на вируса, за да се започне лечение навреме. Само тогава биха могли да се предотвратят фаталните усложнения като цироза и чернодробен рак.

Националната кампания за тестване за хепатит С на пациентските организации и Рош България успя да постави уникален рекорд по отговорност към собственото здраве. В рамките на два месеца над 7 300 българи отидоха до лабораториите в страната, за да се изследват безплатно за хепатит С. Изследваните пациенти в София бяха 4 317, в Пловдив – 1 920, във Варна – 576, в Плевен – 320 и в Стара Загора – 234. От общия брой изследвани пациенти, 118 (или 1,6 %) са били заразени с вируса на хепатит С.

Кампанията „HEP HOUR“ е подкрепена от известни спортисти и спортни журналисти, които бяха и първите тествани: Кубрат Пулев, Мария Гроздева, Евгени Иванов (на снимката), Елин Топузаков, Камен Алипиев-Кедъра, Николай Александров и Иво Райчев.

За Хепатит С

Хепатит С означава възпаление на черния дроб, което се предизвиква от вирус. Хепатит С е едно от най-често срещаните заболявания на черния дроб. Според данни на Световната здравна организация (СЗО), общо броят на инфектираните с Хепатит С надхвърля 170 млн., за Европа над 8.9 млн., за САЩ- 3.9 млн. души. За повечето страни честотата варира от 1 до 5%. В България честотата сред здравите кръводарители е 1.4%, като прогресията към цироза е при 25% от носителите, а при развитието на рак на черния дроб се отчита повишаване с 2-6% годишно.

 

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -