Студът и вирусите активират болката в ставите

PRINT
добър ревматолог Бургас

Студеното време носи не само грип и травми заради поледицата. Хората с ревматизъм, артрит, артроза или изобщо склонност към болки в ставите страдат също. Ето съветите на двама ревматолози от УМБАЛ Бургас – д-р Мария Недкова и д-р Румяна Христова.

Не излизайте навън, ако не се налага

Това важи особено за възрастните хора и болните с остеопороза. Рискът от падане заради хлъзгави настилки е много голям, а едно падане при възрастен човек може да доведе до сериозни фрактури, операции, дълъг болничен престой, усложнения и инвалидност.

Студът и влагата мъчат хора, чувствителни към времето

Студеното време и влажният, характерен за Бургас климат, провокират ставни болки при пациентите с хронични дегенеративни заболявания на опорно-двигателния апарат. Наричаме  ги метеопатии – болезнени реакции на организма, предизвикани от климатични промени. Ако изпитвате болки и скованост в кръста, гърба, ставите, трудно се раздвижвате сутрин, консултирайте се с ревматолог.

При болки, които не минават с дни, идете на лекар

Ако имате болки и скованост, които не минават дълго време, пречат на работата ви и на ежедневните двигателни задължения, не очаквайте, че ще преминат от само себе си и в течение на времето. Навременна диагностика и лечение могат да ви спасят от усложнения , загуба на работоспособност и да намалят социално –икономическите загуби.

Не ползвайте мазила, препоръчани от близки или познати

Не се мажете с мазила, които са ви препоръчани от близки, познати или реклами, без да сте се консултирали с лекар. На българският пазар има голямо разнообразие от продукти за мазане, като някои от тях може да не са подходящи за вас и да влошат оплакванията ви.

Подаграта също настъпва с болки в стави

През зимните празници, когато се консумира повече храна с животински произход и алкохол, се проявява подаграта. Тя се характеризира с болка, оток, зачервяване и затруднено движение в става, най-често в големия пръст на крака. Подаграта е по-често срещана при мъжете и изисква своевременна консултация с ревматолог.

Вирусни инфекции засягат и ставите

След вирусни и бактериални инфекции (напр. грип и уринарна инфекция ) може да се засегнат ставите – т.нар. инфекциозно-свързани артрити, които често хронифицират.

Бъдете критични към рекламата на добавки

Спестете парите, които харчите за хранителни добавки със съмнително съдържание на колаген, хиалуронова киселина, хрущяли „от акула“ и пр. чудодейни вещества и не ставайте жертви на рекламата. Няма доказателства за ползата от тяхното приложение в медицински клинични проучвания (с единични изключения). Гаранция за отчетлив ефект може да има само с локални апликации на колаген и хиалуронова киселина директно в болната става.

Ако се нуждаете от консултация с ревматолог, обърнете се към Специализирания кабинет по Ревматология на МЦ „Св. Николай Чудотворец“, на тел.0879545082 и 056/816454. Кабинетът работи и по Здравна каса.

[Общо: 3    Средно: 3.3/5]
Студът и вирусите активират болката в ставите беше последно модифицирана от: август 16th, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *