четвъртък, 18 юли, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитно10 грешки, които правим когато сме болни от грип

10 грешки, които правим когато сме болни от грип

Грипът удря внезапно и ни приковава на легло с висока температура, главоболие и болки в мускулите. Обикновено трае 7 до 14 дни и то ако си осигурим достатъчно почивка и покой. Има обаче някои погрешни разбирания или действия, които може да ни изиграят лоша шега и да доведат до нежелани усложнения.

1. Грипът се бърка с настинка

грип настинка простудаНякои хора не искат да се примирят с мисълта, че са пипнали нещо по-сериозно и омаловажават състоянието си, като го наричат настинка. Това може да има сериозни последствия, защото грипният вирус не бива да се подценява.

За разлика от настинката, при грипа високата температура и дебнещите усложнения са много по-чести. Настинката започва постепенно, а грипът – внезапно.

При грип задължително трябва да идем на лекар, който ще прецени каква терапия е необходима, казва д-р Паул Прем, ръководител на Австрийската служба на лекарите, които дежурят нощем и в почивните дни.

Вижте още: Как се лекува грип

2. Противовирусните препарати може да се вземат кога да е

При грип лекарите често препоръчват противовирусни препарати (невраминидаза блокери) като тамифлу и реленца, които съкращават малко срока на боледуване и намаляват риска от усложнения. Те обаче действат само ако болният започне да ги взема до 48 ч от първите симптоми. По-късно няма особен смисъл от тях.

3. Симптомите се потискат с препарати за сваляне на температурата

Много болни бързат да глътнат няколко хапчета срещу болките и за намаляване на температурата. Организмът обаче се нуждае от високата температура, за да потисне размножаването на вирусите. Който непрекъснато потиска температурата, трябва да знае, че удължава боледуването си от грип, предупреждава д-р Прем. Той съветва тя да не се сваля, ако е до 39 градуса. Може да се вземе нещо, но да не се пият непрекъснато. Антибиотиците също не са подходящи за лечение на грипа, освен ако няма признаци на бактериална инфекция – например на сливиците или на белия дроб.

4. Борим вирусите с интимна близост

секс сексуален партньорДори много да ни се иска да прегърнем и целунем любимите хора, когато сме болни, трябва да се въздържим. Грипните вируси са много заразни. Човекът продължава да си разпръсква около себе си дори да не кашля и киха. Заразен е няколко дни, след като симптомите започнат да отшумяват.

Спазвайте добра лична хигиена дори когато сте болни! Ползвайте отделни кърпи, прибори и принадлежности. Най-новите проучвания сочат, че вирусът на грипа и способен да оцелее върху повърхности и различни предмети до 48 часа. Така лесно може да се пренесе в рамките на едно домакинство.

5. С алкохол срещу вирусите

алкохолик алкохолизъмНякои хора обичат да се „дезинфекцират“ отвътре с алкохол и вярват, че това е добра мярка срещу грип. Това е категорично лоша идея, казва д-р Прем. Алкохолът отслабва кръвообращението и медикаментите не действат както трябва под неговото въздействие. Внимавайте и когато в семейството пиете от едни и същи чаши. Тази на болния трябва да се измие грижливо с препарат и гореща вода, за да се унищожат вирусите.

6. Потим се в сауната срещу първите симптоми на грипа

Дори още при първите симптоми не е подходящо да ходим на сауна. В случая тя натоварва допълнително организма и му отнема от енергията, необходима за оздравяването. Иначе като профилактика може да се посещава сауната, тя помага за закаляване. Може да идем и след като грипът отмине, но е и по времето, когато сме болни.

7. Да се избавим от вирусите със спорт

спорт зимаВ никакъв случай не бива да спортуваме, ако сме болни от грип. Без друго едва ли ще можем, защото вирусите ни изпиват силите. Ако обаче искате с воля да надвиете и да стимулирате кръвообращението си чрез спорт, не го правете, съветва лекарят. Неизлекуван грип или дори настинка могат да провокират възпаление на сърдечния мускул и дори да действа животозастрашаващо.

8. Не отваряме прозорците, докато не ни стане по-добре

Дори да ви тресе и да не искате студения въздух в стаята, за болния е много важно да се проветрява редовно. Това помага да се намали концентрацията на вируси във въздуха. Нека болният се завие добре, а някой друг отвори прозореца за няколко минути и проветри добре. Важно е да се поддържа оптимална влажност на въздуха. При необходимост се слага овлажнител на въздуха или просто се простира нещо на отоплителните уреди. Това е важно, защото сухият въздух дразни инфектираната лигавица и може да влоши кашлицата.

9. Ходим на работа, водим децата на училище

грип настинка епидемияДългът ви зове? Не и в този момент. При грипна инфекция тялото се нуждае от покой, за да се възстанови. Иначе оздравяването се проточва и може да се стигне до пневмония. Освен това болният пръска вирусите около себе си и заразява много хора. Така че останете вкъщи, а за децата намерете помощ.

10. „Аз вече не съм заразен“

Пациентите с грип са заразни един-два дни преди първите признаци на болестта и след това поне в продължение на една седмица. След заразяване първите симптоми се появяват няколко часа до три дни по-късно. При малките деца фазата на инфекцията преди проявата й продължава по-дълго. Те може да носят вируса по-дълго преди грипът да се развие и са заразни по-дълго време.

Източник: kurier.at

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -