събота, 15 юни, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноСтудът и вирусите активират болката в ставите

Студът и вирусите активират болката в ставите

Студеното време носи не само грип и травми заради поледицата. Хората с ревматизъм, артрит, артроза или изобщо склонност към болки в ставите страдат също. Ето съветите на двама ревматолози от УМБАЛ Бургас – д-р Мария Недкова и д-р Румяна Христова.

Не излизайте навън, ако не се налага

Това важи особено за възрастните хора и болните с остеопороза. Рискът от падане заради хлъзгави настилки е много голям, а едно падане при възрастен човек може да доведе до сериозни фрактури, операции, дълъг болничен престой, усложнения и инвалидност.

Студът и влагата мъчат хора, чувствителни към времето

Студеното време и влажният, характерен за Бургас климат, провокират ставни болки при пациентите с хронични дегенеративни заболявания на опорно-двигателния апарат. Наричаме  ги метеопатии – болезнени реакции на организма, предизвикани от климатични промени. Ако изпитвате болки и скованост в кръста, гърба, ставите, трудно се раздвижвате сутрин, консултирайте се с ревматолог.

При болки, които не минават с дни, идете на лекар

Ако имате болки и скованост, които не минават дълго време, пречат на работата ви и на ежедневните двигателни задължения, не очаквайте, че ще преминат от само себе си и в течение на времето. Навременна диагностика и лечение могат да ви спасят от усложнения , загуба на работоспособност и да намалят социално –икономическите загуби.

Не ползвайте мазила, препоръчани от близки или познати

Не се мажете с мазила, които са ви препоръчани от близки, познати или реклами, без да сте се консултирали с лекар. На българският пазар има голямо разнообразие от продукти за мазане, като някои от тях може да не са подходящи за вас и да влошат оплакванията ви.

Подаграта също настъпва с болки в стави

През зимните празници, когато се консумира повече храна с животински произход и алкохол, се проявява подаграта. Тя се характеризира с болка, оток, зачервяване и затруднено движение в става, най-често в големия пръст на крака. Подаграта е по-често срещана при мъжете и изисква своевременна консултация с ревматолог.

Вирусни инфекции засягат и ставите

След вирусни и бактериални инфекции (напр. грип и уринарна инфекция ) може да се засегнат ставите – т.нар. инфекциозно-свързани артрити, които често хронифицират.

Бъдете критични към рекламата на добавки

Спестете парите, които харчите за хранителни добавки със съмнително съдържание на колаген, хиалуронова киселина, хрущяли „от акула“ и пр. чудодейни вещества и не ставайте жертви на рекламата. Няма доказателства за ползата от тяхното приложение в медицински клинични проучвания (с единични изключения). Гаранция за отчетлив ефект може да има само с локални апликации на колаген и хиалуронова киселина директно в болната става.

Ако се нуждаете от консултация с ревматолог, обърнете се към Специализирания кабинет по Ревматология на МЦ „Св. Николай Чудотворец“, на тел.0879545082 и 056/816454. Кабинетът работи и по Здравна каса.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -