четвъртък, 2 февруари, 2023
- Реклама -
НачалоНовиниОтстраниха безкръвно матка, 6 пъти по-голяма от нормално

Отстраниха безкръвно матка, 6 пъти по-голяма от нормално

Специалистите от клиниката по акушерство и гинекология на МБАЛ „Света София” отстраниха безкръвно матка на жена, 6 пъти по-голяма от нормата. Само за денонощие на щадящата интервенция се подложиха три жени. Тя се намират под грижите на д-р Илиана Христова, д-р Виктор Новачков, д-р Мариана Огнянова  и д-р Таня  Босева от АГО на МБАЛ „Света София”.

Първата пациентка постъпила в болницата с поредния кръвоизлив от влагалището. Матката е увеличена и е с множество миомни възли. След преглед и консултация от екипа акушер-гинеколози на 12.01.2017 г. се преминава към лапароскопски асистирана интервенция за отстраняване на матката.

С помощта  на специални инструменти са направени четири отвора в областта на коремната стена и матката е отстранена по вагинален път. Резултатът – 6 пъти по-голяма от обичайното матка. Тегло 420 гр. при норма  между 50-150 гр. Операцията е продължила няколко часа. Пациентката, която е медицинска сестра в кардиологично отделение споделя, че битката е била голяма. „Сърдечните операции  продължават около 6 часа, а моята е била 4-5 часа”, казва Нина Иванова.

Часове след интервенцията тя вече е на крака. „Да се изправя ми помогна д-р Илиана Христова. Работя с лекари и знам какво е отношението, но такъв човек не съм срещала. Тя се държи с мен като с приятел”, споделя жената. Нина  благодари на целия екип от специалисти, участвали в операцията и за грижите към нея. Скоро тя ще бъде изписана от лечебното заведение.

Предимства на миниинвазивната операция на матката

Лапароскопската операция е съвременен стандарт  на оперативно лечение на заболяванията на женските полови органи. Основното предимство е бързото възстановяване и изключително елегантната, щадяща методика.

„Пациентът още на следващия ден си е у дома, при близките си. Болката е сведена до минимум, няма оперативен разрез, няма кръвозагуба, освен това няма и белези,” обяснява д-р Христова. Този метод е за предпочитане и при дами с екстремно  високо тегло.

Д-р Виктор Новачков обяснява,че при класическа операция по-дебелата коремна стена зараства по-трудно, а безкръвния метод е щадящ за жените, които се възстановяват за денонощие.

Не изпускайте новите публикации

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -