четвъртък, 18 юли, 2024
- Реклама -
НачалоПрофилактикаБезплатни прегледи за псориазис при кожни лекари във ВМА

Безплатни прегледи за псориазис при кожни лекари във ВМА

Безплатни прегледи за псориазис организира Клиниката по дерматология и венерология на Военномедицинска академия. В рамките на Седмица за борба с псориазиса пациентите ще бъдат консултирани от специалист без предварително записване. Акцията е в периода 23-27.01.2017 г., от 10.00 до 12.00 часа в 227 кабинет, намиращ се на втория етаж на поликлиниката на ВМА. В Клиниката по дерматология и венерология, която е национален център за борба с псориазиса, се прилагат всички модерни и съвременни методи за лечение на заболяването.

Псориазисът засяга кожата, но също ноктите и ставите

Псориазисът е хронично-възпалително заболяване, от което страдат 2-3% от европейците. Може да засегне не само кожата, но също ноктите и ставите. Не е заразен, няма никакъв риск за околните на болния. Все още точният механизъм на възникване на болестта не е изяснен. Предполага се, че има известно генетично предразположение. Това обаче не означава, че ако в семейството има такъв пациент, задължително и децата ще се разболеят.

Има някои отключващи фактори – например инфекции със стрептококови бактерии, чести ангини в детска възраст, проблеми със сливиците. Типичните симптоми на псориазиса е появата на участъци по кожата, които са червени и възпалени, със сребристо-бели люспици. Усеща се сърбеж. Болестта е хронична и протича на пристъпи, между които има периоди на облекчение при симптомите. Окончателно излекуване не е възможно, освен в редки случаи. С напредъка в медицината обаче вече се предлагат различни терапии, които облекчават неприятните усещания. Това са главно мехлеми, добавки във водата за миене, а също и генноинженерни лекарства – т.нар. биологични препарати.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -