Може ли ваксината срещу коронавирус да разболее?

PRINT
ваксина за КОВИД-19 коронавирус

Може ли ваксината срещу COVID-19 да ни разболее, болест ли са симптомите, които някои усещат след имунизацията? Може ли имунизираният за зарази околните? Това са някои от най-важните въпроси, които хората си задават за ваксините срещу новия коронавирус. Вижте техните отговори – взети от експертни източници, без спекулации, които не почиват на научни факти.

Може ли инжекцията да внесе заразата в организма?

Някои хора се разболяват непосредствено в дните след поставяне на ваксината, което поражда въпроса: Може ли инжекцията да внесе заразата в организма? Категоричният отговор на експертите е: Не, самата ваксина не може да ви разболее от коронавирус! Има разлика между разболяването от и след ваксина. Трите препарата, които се прилагат към момента у нас, имат различен период, през който се изработва имунитетът. След първата доза защитата е средно около 40-50% и то най-рано след втората седмица. 

Означава, че при контакт с болни или безсимптомни преносители на вируса е напълно възможно човек да се разболее непосредствено след поставяне на ваксината. Втората доза подсилва получените от първата игла антитела и се приема, че защитата достига до 76% при Астра Зенека и около 90% при Пфайзер и Модерна. 

Това не означава 100% гаранция, че няма да се разболеете, но ако това стане, няма да е тежко и няма да се стига до постъпване в болница и вторични усложнения като инсулт или инфаркт, каквито нерядко се наблюдават при тежко протичане на COVID-19.

За качеството на имунитета след ваксина влияят и други неща. Първо – около 1% от хората не могат да образуват антитела поради генетични и други особености на организма си. Това може да се установи, ако човек си направи изследване за антитела 2-3 седмици след  имунизацията. 

Второ – имунната система старее и с годините става по-трудно човек да изработи адекватен имунен отговор. Колкото по-млад е човек, толкова по-ефективни са ваксините по принцип. 

Разгадаха как възникват тромби след ваксина – има лечение!

Може ли имунизиран човек да зарази околните?

Да, това може да се случи, но не защото ваксината е “вкарала” вируса в организма му, а защото той може да е попаднал отвън в него при контакт с други вирусоносители. Докато бъде неутрализиран, той се намира в организма му поне за няколко часа. Предаването чрез замърсени предмети е по-трудно, но може да се случи на места, където има по-интензивен поток от болни хора с коронавирус. Например дръжки на врати, повърхности в болници, поликлиники и т.н.

Вирусът може да попадне не само в носоглътката, но и по косата, кожата или дрехите на имунизиран човек. Така той не се разболява, но може да предаде на други тези вирусни частици, особено ако те са повече. 

Кога и как COVID-19 води до образуване на тромби?

Болест ли са симптомите, провокирани от ваксината срещу COVID-19?

В много случаи след поставянето на ваксината се вдига температура, човек усеща обща отпадналост или замаяност. По-леките странични ефекти включват зачервяване или болка на мястото на убождане. Температурата след ваксина е реакция, но не е болест! Тя е свързана с реакцията на имунната система към това, което ваксината й “показва”. Във ваксината се съдържа едно от шипчетата на вируса, обвита в липидна (мастна) обвивка. Имунните клетки разпознават по външния вид, че става дума за вирус и вдигат “тревога”, т.е. температурата се повишава като при истинска инфекция. За разлика от истинския коронавирус, това парченце не може да атакува клетките на организма и да се размножава в тях. Казано образно – разликата между ваксина и истинска болест е като да видите репортаж за сериен убиец по телевизията и да се срещнете лице в лице с него. 

Косопадът като последица от COVID-19 – как да се справим

В много редки случаи ваксината за новия коронавирусна Астра Зенека се свързва с образуване на кръвни съсиреци. Съобщения за няколко десетки случаи в Европа бяха съобщения на фона на поставени вече над 100 милиона дози от трите ваксини! Рискови фактори: женски пол под 60 г., пушачи, наднормено тегло, прием на противозачатъчни (някои от които повишават риска от тромби). Причината е имунологична реакция, чиито механизъм все още не е напълно разгадан. Добрата новина е, че учените вече откриха начин, как да се лекува такова усложнение – чрез инжектиране на имуноглобулини. 

Не бива да се забравя, че рискът от образуване на тромби при реално боледуване от COVID е хилядократно по-голям. Запушването на ключови кръвоносни съдове е една от най-честите причини за смърт след прекарана инфекция, понякога дори месец-два след нея.

[Общо: 3    Средно: 2.7/5]
Може ли ваксината срещу коронавирус да разболее? беше последно модифицирана от: април 19th, 2021 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *