Липсата на пари намалява коефициента на интелигентност

PRINT

Сериозните финансови затруднения могат да намалят коефициента на интелигентност средно с 13 точки. Това разкри едно изключително любопитно проучване на психолози и икономисти от университетите в Уоруик, Харвард и Принстън. Те обединиха усилията си, за да проучат влиянието на бедността върху интелекта, а изводите им са публикувани в престижното издание „Сайънс“.

Като начало били намерени доброволци в един универсален магазин – 400 души с годишен доход от 20 000 до 70 000 долара. Без значение на личното им богатство те били разделени в две групи. Едната трябвало да реши тежки финансови проблеми, а другата – съвсем леки казуси. Успоредно с това ги подложили на тестове за интелигентност и възприятия. При решаването на леките финансови проблеми нямало разлика в реакциите на бедни и богати. При по-тежките казуси обаче хората с ниски доходи се представили доста по-неубедително от богатите.

Следващ експеримент потвърдил първите изводи. За целта учените отишли чак във фермите за захарна тръстика в Индия. Селяните там водят прост живот – веднъж в годината прибират реколтата и се оказват богати изведнъж. В последните месеци преди да получат парите обаче се борят с недоимъка. Тези фермери били идеални за проучването. Специалистите тествали 464-ма селяни, които получавали поне 60% от доходите си от захарна тръстика. Проверили коефициента им на интелигентност непосредствено преди и след прибирането на реколтата. Тук също ясно проличало, че във фазата на богатство селяните се показали като доста по-умни, отколкото в оскъдните дни преди това.

Обяснението на учените е, че феноменът е свързан с ограничените ни интелектуални ресурси. Ако част от мозъка ни са заети с мисълта за осигуряването на насъщния и покриването на всекидневните разходи, то няма как те да се посветят на деловите задачи от деня. „Бедните хора не са по-глупави от останалите. Но когато са обсебени от толкова много екзистенциални грижи, отделят много по-малко внимание на останалите неща“, коментират учените от екипа. Представете си, че седите пред компютър, който върви много бавно, защото в момента обработва огромен видео материал, казват те. По подобен начин и грижите за пари обсебват значима част от капацитета на мозъка ни. Не компютърът е бавен сам по себе си, вината е повече във „видеото“, обобщават експертите.

Свързани теми: Три неща, които правят децата по-интелигентни

При четене мозъкът сякаш наистина вижда, преживява и усеща вкусове

Бебета, кърмени „при поискване“, са по-интелигентни

Мозъкът имал свой източник на младост

СНИМКА: SXC

[Общо: 0    Средно: 0/5]
Липсата на пари намалява коефициента на интелигентност беше последно модифицирана от: март 27th, 2018 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *