Три неща, които правят децата по-интелигентни

PRINT
бебе новородено кърмаче

Омега-3 мастни киселини, приемани от майката по време на бременността, четене на глас и посещение на детската градина са трите неща, които в най-голяма степен повлияват интелекта на детето до петата му година, установиха американски учени, които анализираха данните от 70 различни проучвания.

Става дума за когнитивните способности. Социалните умения и емоционалната интелигентност не са били предмет на проучването.

Четене на глас заедно с детето

Особено значение имало четенето на глас заедно с малкото дете. Малчуганите, които са били занимавани с книжки от родителите, показали по-висока интелигентност с цели 6 пункта. Колкото по-рано започне четенето, толкова по-голям бил ефектът.

В детската градина се учат на социални умения

Посещението на детската градина също развива ума. Положителният ефект бил по-изразен при онези деца, които получавали у дома по-малко стимули за умствено развитие. Чрез контакта с връстниците си те можели да спечелят до 7 пункта към коефициента си на интелигентност.

Не е необходима непременно посещението на градината да започне в най-ранна възраст. Полза имат както 2-3-годишните, така и децата в предучилищна възраст. Подобен ефект давали и специални занимания за развитие на езиковите и когнитивни способности извън детското заведение.

Анализът е проведен по строги научни критерии – използвани са само проучвания, които са допуснати до специална база с данни в САЩ (Database of Raising Intelligence). Това значи, че те са изследвали повишаването на коефициента на интелигентност, а участниците са подбрани по извадка на случаен принцип и са разделени на две групи. В едната се прилага определен подход и се наблюдава резултата, а другата служи като контролна.

Слушането на музика не влияе на интелигентността

Проучването има един сериозен недостатък: не са обхванати два важни фактора – влиянието на определени качества на самите родители и това на средата. Просто нямало как те да бъдат подбрани на случаен принцип.

Не е съвсем ясно и как влияе музиката. Имало само едно проучване, което отговаряло на строгите научни критерии, и то не открило връзка между слушането на музика, тренирането на музикален слух от ранна възраст и коефициента на интелигентност. Има обаче много други изследвания, които потвърждават, че има подобна зависимост.

Учените обаче установили още нещо: включването в менюто към храната на хранителни добавки с мултивитамини, желязо и цинк в повечето проучвания не показало никакъв ефект върху интелигентността. Не помага също, ако детето бъде оставяно да разказва много или да му бъде оказвана помощ за справяне с обичайните всекидневни задачи.

СНИМКА: ТК

[Общо: 1    Средно: 1/5]
Три неща, които правят децата по-интелигентни беше последно модифицирана от: февруари 2nd, 2019 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *