При четене мозъкът сякаш наистина вижда, преживява и усеща вкусове

PRINT

Четенето на книги не само повишава интелекта, но и подобрява физическото и психичното здраве, пише „Медвести“. До този извод стигнали учени от Оксфорд. Четенето е упражнение за човешкия мозък. Потапяйки се в книгите ние не просто следваме сюжета, но и караме въображението си да работи усилено. Ако с героя се случва нещо интересно или хубаво, то мислено с нас се случва същото“, казва проф. Джон Стайн.

Екипът учени изследвал мозъчните вълни на четящи хора с помощта на магнитен резонанс. Оказало се, че когато те четат за различни пейзажи или вкусове, в сивото вещество се активират области, които отговарят за съответното възприятие сякаш наистина преживяваме същото в действителност. Подобен ефект не се наблюдава когато гледаме телевизия или играем на видео игра.

Учените смятат, че е важно да се научим да четем по-дебели и сложни книги в ранна възраст. Тогава мозъкът се приучава да постороява по-дълги вериги на причинно-следствени връзки. Само 6 минути четене могат да понижат стреса с две трети, което е доста по-ефективно от музикална терапия или обикновена разходка.

Свързана тема: „Карта“ на мозъка улеснява операции на тумори

СНИМКА: SXC

[Общо: 1    Средно: 5/5]
При четене мозъкът сякаш наистина вижда, преживява и усеща вкусове беше последно модифицирана от: април 4th, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *