сряда, 22 май, 2024
- Реклама -
НачалоЗдравна политикаЗнахари и екстрасенси ще работят само с лекар в кабинета

Знахари и екстрасенси ще работят само с лекар в кабинета

Знахари, екстрасенси и всички други лечители, които практикуват нетрадиционни методи, ще трябва да минават курсове по медицина. Това е едно от предложенията на работна група към здравното министерство, съобщават от ведомството. Тя готви пакет от промени в Закона за здравето, които трябва да регламентират дейността на лечителите. Курсът ще е с продължителност поне 300 часа.

Освен това резултатите от работата им ще бъдат контролирани. Идеята е всеки лечител без медицинско образование да има сключен договор с лекар и да практикува уменията си под неговия надзор. Така щяло да се види дали наистина има ефект и при кои заболявания точно. Само така ще се отсеят истински доказалите се лечители от екстрасенсите, смята Зофия Шчербак, която сама практикува нетрадиционни методи на терапия. Тя е член на работната група към МЗ.

Тя сподели и друга идея – онези, които са доказали себе си като лечители, все едно дали имат медицинско образование или не, да се обединят в един център, където тяхната дейност да се документира медицински. В центъра може да се канят доказали се чуждестранни лечители. Шчербак предлага още в началото на лечението да се подписва декларация между лекар, пациент и лечител. В нея резултатите от дейността на лечителя ще бъдат документирани медицински пред лекаря, като задълженията на пациента ще са ясно формулирани и той ще трябва да ги спазва.

Промените са насочени към гарантиране безопасността на пациентите, които са решили да ползват неконвенционални методи на лечение, подчертават от МЗ. Във връзка с готвените промени продължават да постъпват становища от заинтересовани лица, организации, специалисти. Те бъдат внимателно обсъдени при изготвянето на окончателния проект за промени в Закона.

СНИМКА: ДАК

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -