HPV ваксината пази доказано от рак и след 8 г.

PRINT
поставяне на ваксина странични ефекти

Ново дългосрочно проучване в САЩ сочи, че ваксината, която пази от предаваните по полов път човешки папиломни вируси (HPV), създава стабилен имунитет поне за 8 г. Тези вируси са отговорни за почти всички видове рак на маточната шийка. Някои от щамовете са особено агресивни, особено HPV 16 и HPV 18. Причиняват също генитални брадавици при мъже и жени, а също и някои тумори в главата и гърлото.

Сред ваксинираните момичета никое не е развило онкологичното заболяване или неговите предстепени за 8-годишния период на наблюдение. Имунният отговор срещу HPV чрез изработване на антитела изглежда много добър, изглежда не са необходими допълнителни дози за поддържане на имунитета, казва шефът на изследователския екип д-р Дарън Ферис , директор на програмата за епидемиология и превенция на HPV към Университета „Джорджиа Регентс“ в Атланта, САЩ. Налице са всички индикации, че ваксината е сигурна, а също и че тя пази от генитални брадавици и други заболявания, асоциирани с папилома вирусите, допълва той. Докладът на учените и публикуван на 18 август 2014 г. в научното списание Pediatrics.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Само една нежелана реакция от 30 000 дози на HPV ваксината
Ракът на маточната шийка се развива до 15 г. след упорита инфекция с HPV
Най-важните въпроси за ваксината срещу рак на маточната шийка 

За целите на проучването учените избрали на случаен принцип 1 781 момичета и момчета на възраст от 9 до 15 г., които още не са започнали полов живот. Някои от тях получили ваксината срещу папилома вируси, а други – пласебо (безвреден препарат без активна съставка). След 8 г. Тези, които били имунизирани, все още имали антитела срещу HPV. Ако не сте ваксинирали детето си, моля направете го, казва д-р Ферис. Хиляди хора умират всяка година заради това, че не са имали шанса да бъдат ваксинирани, пояснявя ученият.

Въпреки очевидните ползи от ваксината, едва 57% от момичетата на възраст между 11 и 15 г. са получили първа доза от ваксината, а 33% – всичките три дози. Сред момчетата около 34% са получили първа доза, а 14% – и трите дози. Това сочат данните на Центъра за контрол и превенция на болестите в САЩ. Оттам препоръчват всички деца на възраст 11-12 г. да бъдат имунизирани. Д-р Ферис подчертава, че е важно да се направят инжекциите и с трите дози. Третата доза е бустер (подсилваща), точно тя е тази, която осигурява дългосрочната защита.

В същия брой на списанието е публикувано и друго проучване, защо повече момичета не се ваксинират. Вече почти всички лекари и родители са на мнение, че имунизацията срещу HPV е добра идея, казва авторът д-р Ребека Пъркинс, асистент професор в Университетското училище по медицина в Бостън. Убедени са, че предпазването от рак е добър подход и че всички момичета трябва да бъдат ваксинирани. Проблемът идвал с избора на подходящо време за имунизацията. Някои лекари смятали, че 12 г. е ранна възраст, по-добре било тя да се направи по-късно, когато е по-вероятно момичетата да започнат полов живот. Родителите пък се вълнували повече от въпроса как се пренася инфекцията с папилома вируси. По-добре е всички да се фокусират върху въпроса защо се дава ваксината – за да предпазва от злокачествени образувания, а не от контакта с HPV, подчертава специалистът. Високи нива на ваксиниране в съответните възрастови групи се постигали едва когато инжекциите влязат в стандартните схеми за имунизация.

Източник: WebMD

[Общо: 2    Средно: 5/5]
HPV ваксината пази доказано от рак и след 8 г. беше последно модифицирана от: април 13th, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *