Реклама
Начало Любопитно HPV ваксината пази доказано от рак и след 8 г.

HPV ваксината пази доказано от рак и след 8 г.

0
поставяне на ваксина странични ефекти
Реклама

Ново дългосрочно проучване в САЩ сочи, че ваксината, която пази от предаваните по полов път човешки папиломни вируси (HPV), създава стабилен имунитет поне за 8 г. Тези вируси са отговорни за почти всички видове рак на маточната шийка. Някои от щамовете са особено агресивни, особено HPV 16 и HPV 18. Причиняват също генитални брадавици при мъже и жени, а също и някои тумори в главата и гърлото.

Сред ваксинираните момичета никое не е развило онкологичното заболяване или неговите предстепени за 8-годишния период на наблюдение. Имунният отговор срещу HPV чрез изработване на антитела изглежда много добър, изглежда не са необходими допълнителни дози за поддържане на имунитета, казва шефът на изследователския екип д-р Дарън Ферис , директор на програмата за епидемиология и превенция на HPV към Университета „Джорджиа Регентс“ в Атланта, САЩ. Налице са всички индикации, че ваксината е сигурна, а също и че тя пази от генитални брадавици и други заболявания, асоциирани с папилома вирусите, допълва той. Докладът на учените и публикуван на 18 август 2014 г. в научното списание Pediatrics.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Само една нежелана реакция от 30 000 дози на HPV ваксината
Ракът на маточната шийка се развива до 15 г. след упорита инфекция с HPV
Най-важните въпроси за ваксината срещу рак на маточната шийка 

За целите на проучването учените избрали на случаен принцип 1 781 момичета и момчета на възраст от 9 до 15 г., които още не са започнали полов живот. Някои от тях получили ваксината срещу папилома вируси, а други – пласебо (безвреден препарат без активна съставка). След 8 г. Тези, които били имунизирани, все още имали антитела срещу HPV. Ако не сте ваксинирали детето си, моля направете го, казва д-р Ферис. Хиляди хора умират всяка година заради това, че не са имали шанса да бъдат ваксинирани, пояснявя ученият.

Реклама

Въпреки очевидните ползи от ваксината, едва 57% от момичетата на възраст между 11 и 15 г. са получили първа доза от ваксината, а 33% – всичките три дози. Сред момчетата около 34% са получили първа доза, а 14% – и трите дози. Това сочат данните на Центъра за контрол и превенция на болестите в САЩ. Оттам препоръчват всички деца на възраст 11-12 г. да бъдат имунизирани. Д-р Ферис подчертава, че е важно да се направят инжекциите и с трите дози. Третата доза е бустер (подсилваща), точно тя е тази, която осигурява дългосрочната защита.

В същия брой на списанието е публикувано и друго проучване, защо повече момичета не се ваксинират. Вече почти всички лекари и родители са на мнение, че имунизацията срещу HPV е добра идея, казва авторът д-р Ребека Пъркинс, асистент професор в Университетското училище по медицина в Бостън. Убедени са, че предпазването от рак е добър подход и че всички момичета трябва да бъдат ваксинирани. Проблемът идвал с избора на подходящо време за имунизацията. Някои лекари смятали, че 12 г. е ранна възраст, по-добре било тя да се направи по-късно, когато е по-вероятно момичетата да започнат полов живот. Родителите пък се вълнували повече от въпроса как се пренася инфекцията с папилома вируси. По-добре е всички да се фокусират върху въпроса защо се дава ваксината – за да предпазва от злокачествени образувания, а не от контакта с HPV, подчертава специалистът. Високи нива на ваксиниране в съответните възрастови групи се постигали едва когато инжекциите влязат в стандартните схеми за имунизация.

Източник: WebMD

Реклама

Exit mobile version