100 г алкохол веднага след заразяване пречат на грипа да се развие

PRINT
грип настинка лечение

Има три основни правила, с които може да се спасим от грипа и настинката. Това обясни д-р Елена Малишева, която освен лекар е и телевизионна водеща на предаване по Първи канал в Русия.   

Правило №1: Мийте ръцете си през няколко часа

Правете това винаги, когато се прибирате в офиса или у дома, след като сте били навън. Няма значение за колко чисти ги мислите. Ако няма възможност да измиете ръцете по някаква причина, използвайте санитарен гел или специални дезинфекционни салфетки. Евтини са и ги има във всички аптеки и дрогерии.

Правило №2: Не докосвайте лицето си през деня

Второто „желязно“ правило е да не докосвате лицето си през деня. Хората често не осъзнават колко различни повърхности докосват в рамките на деня и колко бактерии полепват по ръцете им. Особено опасно е да докосвате очите и устата с неизмити ръце. Не подценявайте това с оправданието, че така си създавате имунитет! Освен това най-новите проучвания сочат, че грипът, чиито щамове са сред най-опасните за сезона вируси, също може да се предава чрез пипане на замърсени предмети и повърхности. Вирусите на грипа могат да оцелеят до 48 часа, ако болен или човек в инкубационен период (заразен, но още без проявени симптоми) е пипал мястото (телефон, дръжка на врата или в автобуса) или е кихнал наблизо.

Правило №3: Мийте редовно пода у дома

В студените месеци, когато между хората се обменят стотици най-различни вируси, е много важно да поддържаме добра хигиена у дома. Това има пряка връзка с опазването на здравето. Необходимо е да се осигури редовно проветряване на помещенията и почистване с влажен парцал. Ето защо.

грип настинка кое помагаСпоред д-р Малишева (на снимката) патогенните частици в праха могат да бъдат запазени по-дълго време.

Научно е доказано, че след като попадне в човешкото тяло, грипният вирус не показва активност около 6 часа. През това време той се намира върху лигавиците.

Ако вземете спешни мерки през тези часове, възможно е заболяването да отстъпи или да премине леко. Най-простото нещо, което можете да направите, е да издухате носа си и да вземете горещ душ. Има и друго средство, което в този момент може да помогне – тоест в първите часове след евентуалното заразяване – 100 грама алкохол. По време на експерименти учените открили, че алкохолът разтваря обвивката на вирусната клетка, като по този начин я лишава от способността й да бъде заразна. Разбира се, става дума само за еднократно “лечение” по този начин, а не за системна употреба на алкохол.

Вижте още: Как държим вирусите далеч през зимата?

Защо грипът е много по-опасен от настинката

[Общо: 11    Средно: 3.5/5]
100 г алкохол веднага след заразяване пречат на грипа да се развие беше последно модифицирана от: декември 11th, 2017 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *