Евнусите живеели средно 19 г. по-дълго от другите мъже

PRINT
пенсионери менопауза

Ключът към дълголетието при мъжете е… в кастрацията. До този извод стигна проучване на корейски учени, цитирани от в. „Билд“. Те анализирали данните на 81 евнуси, живяли в Корея между 14 и 20 век. Резултатът бил впечатляващ: продължителността на живота им била средно с 14 до 19 г. по-дълга отколкото тази на връстниците им, които запазили мъжествеността си. Причината за длъголетието било по-ниското ниво на тестостерон в кръвта.

Проучването е публикувано в списание Current Biology. Според авторите му откритието им за връзката между тестостерона и продължителността на живота обяснява също защо жените стигат по-дълбока старост от мъжете. Евнусите живяли средно 70 г., а трима от тях достигнали дори 100 и 109 г. В същото време членове на царското семейство достигали средно 45-50 г. продължителност на живота.

Тезата на учените е, че колкото по-ниско е нивото на тестостерона, толкова по-голяма е очакваната продължителност на живота. Мъжкият полов хормон е известен с това, че увеличава риска от сърдечни заболявания и отслабва имунната система. Още от животинския свят е известно, че отстраняването на тестисите увеличава живота на мъжките екземпляри.

Впрочем, новото изследване е в противоречие с по-старо проучване, което не успяло да открие разлика в продължителността на живота на карстрирани и некастрирани певци.

Свързани теми: Сладкото убива потентността на мъжете

Нарът може да замести виаграта

Седем са генетичните рискови фактори за рака на простатата

Ухапване от пчела превърна мъж в жена

СНИМКА: ТК

[Общо: 0    Средно: 0/5]
Евнусите живеели средно 19 г. по-дълго от другите мъже беше последно модифицирана от: ноември 11th, 2015 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *