Едно яйце на ден намалява с 12% риска от инсулт

PRINT
яйца диета

Ако изяждате по едно яйце на ден, намалявате риска от инсулт с 12%. Това е изводът на американски експерти, които анализирали данните от проучвания, проведени между 1982 и 2015 г. В тях са участвали над 275 000 души. Експертите се фокусирали върху връзката между консумацията на яйца и коронарна болест на сърцето, както и инсулти.

Яйцата са много полезен продукт –учените са единодушни по този въпрос. В едно голямо яйце се съдържат 6 г протеин, антиоксиданти, лутеин и зеаксантин, както и витамините Е, D и A. Антиоксидантите предпазват от оксидативен стрес и възпаление. Протеинът пък помага за намаляване на кръвното налягане. Д-р Доминик Александър от американския EpidStat Institute посочва, че са необходими допълнителни изследвания, за да се разбере връзката между консумацията на яйца и намаления риск от инсулт.

Витамин Е е известен с това,че може да намали риска от бъдещи сърдечни пристъпи при хора, които вече имат някакво сърдечно заболяване. Лутеинът пък се бори със стесняването на артериите. Изводите на учените са в подкрепа на последните промени на насоките за хранене на американците, направени от диетолози през 2015 г., които включват препоръка за редовна консумация на яйца.

Преди години яйцата бяха обвинявани за покачването на холестерола при хора, които имат проблем с мазнините в кръвта. По-късно обаче беше доказано, че няма такава връзка и яйцата бяха реабилитирани.

Източник: Daily Mail

[Общо: 3    Средно: 3.7/5]
Едно яйце на ден намалява с 12% риска от инсулт беше последно модифицирана от: април 10th, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *