събота, 3 декември, 2022
- Реклама -
НачалоПрофилактикаСтартират безплатни прегледи за щитовидната жлеза в 5 града

Стартират безплатни прегледи за щитовидната жлеза в 5 града

Кампания с безплатни прегледи стартират по повод Международната тиреоидна седмица. Те ще де проведат в 5 града – София, Варна, Шумен, Стара Загора, Русе, където специалисти ще извършват безплатни ехографски скринингови прегледи. Организатори са Националната пациентска организация (НПО) и ВИОМ (Сдружение на засегнатите от заболявания на щитовидната жлеза), с подкрепата на компанията Merck. Желаещите могат да се запишат за преглед на следния сайт rec.econet.bg 

Записването става само чрез този линк! Като кликнете на него, се отваря списък с кабинетите по градове, които участват в кампанията. Избирате лекар, дата и час за преглед от наличните, след което попълвате име, имейл и телефон.

Запишете се за преглед, особено ако досега не сте проверявали щитовидната си жлеза, ако имате роднина със тиреоидно заболяване или сте в група с повишен риск (планирате да имате дете, ако сте вече бременна или наскоро родила, ако имате проблеми със зачеването или сте в напреднала възраст и/или имате оплаквания).

Хипотиреоидизмът е най-честото нарушение на функциите на щитовидната жлеза, при което тя произвежда по-малко количество хормони. Заболяването засяга пет пъти повече жени, отколкото мъже и в определени периоди от живота жените могат да бъдат по-уязвими. Жените в менопауза, които имат симптоми като умора, депресия и нарушения на съня, могат да страдат от недиагностициран хипотиреоидизъм, макар тези прояви да са типични за климакса. Данните сочат, че около 5% от жените развиват заболяването по време на бременността, а 7% от младите майки получават хипотиреоидизъм през първата година след раждането. В същото време хипотиреоидизмът по време на бременност е много сериозно състояние и може да стане причина за спонтанен аборт, забавяне на растежа на плода в утробата, преждевременно раждане и повишено кръвно налягане на майката. Нелекуваният хипотиреоидизъм на майката по време на бременността може да засегне умственото и физическото развитие на детето, както и неговите социални и когнитивни умения на по-късен етап от живота.

Симптомите на понижената функция на щитовидната жлеза (хипотиреоидизъм) са неспецифични или наподобяват тези при други заболявания. Ето някои от тях:

 • депресия,
 • умора или сънливост,
 • повишена чувствителност към студ,
 • болки в мускулите и ставите,
 • наддаване на тегло,
 • запек,
 • смущения в менструалния цикъл,
 • проблеми със забременяването,
 • изтъняване и чупливост на косата или ноктите и/или суха лющеща се кожа,
 • подпухване на лицето, ръцете и ходилата,
 • понижено либидо.

Лекарите са категорични, че ранното откриване и лечение на хипотиреоидизма намалява риска от прогресиране на заболяването и настъпване на потенциално сериозни или животозастрашаващи последици. Ето защо те препоръчват периодично да се правят скрининингови ехографски и хормонални изследвания. Това важи особено за хора с наследствена обремененост от щитовидни и автимунни заболявания, при жени, планиращи бременност, бременни и при жени в послеродов период.

За щитовидната жлеза

Щитовидната жлеза е „основен регулатор“ на метаболизма и играе ключова роля за нашето здраве. Тя е малък, с форма на пеперуда орган, разположен в предната част на шията, който произвежда т. нар. тирeоидни хормони, жизнено важни за обмяната на веществата, растежа и развитието на организма. Промените в структурата или функцията на щитовидната жлеза могат да повлияят съществено на други органи и системи („ефектът на пеперудата“) – сърдечно-съдова система, гастроинтестинален тракт, полова система, нервнопсихически проблеми и др.

Не всяко заболяване на щитовидната жлеза има видими симптоми и от съществено значение е хората да знаят какви признаци да търсят, за да се обърнат своевременно към лекар ендокринолог. Нарушенията в нормалната функция на щитовидната жлеза могат да бъдат ефективно лекувани. От значение са ранното диагностициране, редовната профилактика и адекватното лечение.

Не изпускайте новите публикации

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -