вторник, 31 януари, 2023
- Реклама -
НачалоИзследванияБезплатни изследвания за диабет в Александровска

Безплатни изследвания за диабет в Александровска

Кампания за безплатно изследване на кръвната захар с оглед установяване на пред-диабет или недиагностициран диабет стартира УМБАЛ „Александровска”. Ициниацивата е по повод Световния ден за борба с диабета – 14 ноември. Тестуването ще се провежда през целия месец ноември в Центъра за превенция на захарния диабет и неговите усложнения към Клиниката по ендокринология и болести на обмяната на болницата, локализиран в сградата срещу арката, в дясното крило на партерния етаж. Условието е да се запишете предварително записване на моб. 0879 878 051 между 8 и 12 часа.

У нас болните от диабет са около 500 000 души, като преобладават пациентите със захарен диабет тип 2. Това обясни проф. Здравко Каменов, началник на ендокринологичната клиника в УМБАЛ „Александровска“. Далеч не само възрастните са засегнати от захарната болест, която се превръща почти в епидемия. Причината е, че много хора имат наднормено тегло, което е един от основните рискови фактори. За възникването на болестта играят роля също така фамилната обремененост, хронични заболявания като артериалната хипертония и грешните навици в начина на живот.

Диабетът е особено опасен заради късните си усложнения. Той може да доведе до увреждане на бъбреците (диабетна нефропатия), на зрението, до безчувственост на нервните окончания на крайниците (невропатия), а оттам и до проблеми с трудно зарастващи рани. Диабетното стъпало може да стане причина за ампутация на крайник. Такава инвалидизация влошава качеството на живот и намалява неговата продължителност. Коварното е, че усложненията започват и се развиват безсимптомно дори още преди да бъде поставена диагнозата диабет, пояснява проф. Каменов. Много често именно те стават причина за откриването на заболяването. Само ранната диагноза и започнато лечение на диабета могат да забавят усложненията и да съхранят доброто качество на живот.

Превантивният център в „Александровска” разполага с най-модерна апаратура за ранна диагностика на диабета и неговите усложнения, за обективизиране на съдовите промени в различните етапи на атеросклеротичния процес, ендотелната дисфункция, автономната и соматична невропатия, промените в ретината и други състояния.

Не изпускайте новите публикации

Свързани публикации

2 коментара

  1. Както винаги се подиграват с болните! Няма часове ,ако случайно отвориш, през другото време, няма достъп. Лекарите ще си източат парите на уж безплатните хикс пациенти

  2. Оънася се за преглед на щитовидната и диагностика
    артрит

Коментарите са затворени

- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -