Човек преживявал криза на всеки 10 г.

PRINT

Към 45-тата си година много хора изпадат в криза на средната възраст, казва Свеня Лютге, психолог от Кил, цитирана от немското сп. „Апотекер умшау“. Причината е, че в средата на живота си човек се опитва да направи равносметка на постигнатото досега и в същото време си задава тежки въпроси, свързани с бъдещето, давайки си сметка, че вече не е така млад.

Мъжете и жените са в еднаква степен застрашени от подобна криза, смята и д-р Гернот Лангс, психотерапевнт и главен лекар в специализирана клиника в Бад Брамщед. Типичният случай на засегнат от кризата на средната възраст е човек между 40 и 50 г., със семейство и установена работа. Децата са пораснали и в някои случаи са напуснали дома. Мъжът или жената усещат, че косите сивеят, бръчиците стават все по-дълбоки, а добрата физическа форма отслабва. В тази ситуация не е трудно човек да бъде нападнат от мрачни мисли. „Това ли беше всичко?“ и „Какво искам още да преживея или да направя по-различно?“ са основните въпроси, които човъркат отвътре.

Определени емоции издават кризата на средната възраст, отбелязва Лютге. Хората често са недоволни от себе си и обкръжението си, искат промени, бунтуват се. Един си купува отдавна мечтаната скъпа кола, друг се заема да учи китара. В този критичен момент често се разпадат връзки. И мъжете, и жените откриват, че повече не си пасват с партньора и по-скоро обитават едно жилище, отколкото споделят живота си. Страстта си отива.

Разпространено клише е, че мъжете в средата на 40-те си хващат 20-годишни приятелки. Донякъде това е вярно, някои мъже търсят по-млади партньорки, казва Лютге. С новата той усеща повече енергия и страст, вярва, че поизгубената мощ от младини се е завърнала. Подобни връзки често не траят дълго, предупреждава психоложката. Младата жена искала също деца, жилище, установен живот. Поддаде ли се мъжът, попада в същия кръговрат от който се е опитвал да се измъкне. При дамите кризата на средната възраст имала подобен ефект. Жените също си търсели по-млади партньори в този момент. Те обаче не демонстрирали толкова публично завоеванията си.

Тази житейска криза не е нищо негативно и не е болестно състояние, подчертават и двамата експерти. Дори давала невероятни шансове в средата на живота човек да осъзнае какво го вълнува истински и да се стреми да го постигне през следващите години, казва д-р Лангс. „Всеки може да завърти кормилото в друга посока. И той, и тя могат да се опитат да осъществят мечтите си, да преобърнат може би за последен път живота си с главата надолу“, допълва и Свеня Лютге.

Вместо да изпадаме в депресия, нека направим равносметка на постигнатото и да се запитаме какво още можем да постигнем, съветват експертите. Най-добре е човек да си постави краткосрочни и дългосрочни цели. Ако например се притеснявате, че сте качили доста килограми, трябва да прецените каква крачка, макар и малка, можете да предприемете веднага. Много е важно целите и желанията да бъдат подкрепени с дела. Това давало веднага някакво чувство на удовлетворение.

Ако човек смята, че е нещастен с партньора си, трябва добре да помисли дали наистина иска да се откаже от един 20-годишен съвместен живот, казва още Лютге. Има и други въпроси, които чакат отговор: какво ще стане с децата, къщата, общите спомени? Може пък едно преосмисляне на връзката да помогне. Тя вече се крепи не толкова на страстта и физическото привличане, колкото на общите неща, които са държали двойката заедно толкова години.

Всъщност кризата в живота не е само една, смята Лютге. Обикновено човек преживявал по една на всеки 10 г. – след училище, след висшето образование, в средата на 40-те години. Те помагали човек да преосмисли и оформи по нов начин живота си на всеки етап.

СНИМКА: SXC

[Общо: 0    Средно: 0/5]
Човек преживявал криза на всеки 10 г. беше последно модифицирана от: ноември 11th, 2015 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *