събота, 13 април, 2024
- Реклама -
НачалоЗдравна политикаАГ болници изписвали родилки недолекувани

АГ болници изписвали родилки недолекувани

Бременна платила два пъти за избор на екип за раждане – 900 лв. за секцио и още веднъж 500 лв. за раждане във вода. Възползвала се обаче само от единия избор – за операция. това е само едно от многото нарушение, които проверките на здравната каса извадиха наяве. Инспекторите прегледали документацията на 777 раждания от началото на август до края на октомври.  В 10% са установени нередности.

При няколко случая бременните не са проверени за сифилис (Васерман или RPR), което е задължително. Три от жените са изписани след раждането, въпреки че изследванията на кръвта им са били лоши. Една родилка е пратена вкъщи след секцио с много високо ниво на левкоцитите (признак на инфекция) и спряно антибиотично лечение 2 дни преди изписването.

В общо 20 случая в екипа за раждането са избирани гинеколози и анестезиолози, които работели в същата болница, но не са в списъка на работещите по съответната клинична пътека. Независимо от това, тези лекари са извършвали основни диагностични и лечебни дейности на хоспитализираните пациентки и клиничните пътеки са отчетени към НЗОК. Има и доста документални нарушения. В епикризата, приложена в историята на заболяването, липсвали задължителни данни – не било описано назначеното лечение, не са отразявани допълнителни изследвания, настъпили усложнения, придружаващи заболявания. Липсвали протоколи от извършената операция и назначеното медикаментозно лечение след изписването. Две болници  не са поставили на видно място в сградата информация за стойността на клиничните пътеки и безплатно предоставените медицински услуги. В Закона за здравето е разписано, че всеки пациент има право да получи информация за цената на всяка една медицинска услуга, манипулация, лечение и лекарствените продукти в извънболничната и болничната помощ, коментират от касата. Липсата на информация, поставена на общодостъпно място в сградата на болницата, нарушава правата на пациентите.

В една болница пациентките плащали за избор на екип над допустимото по наредба. В частно лечебно заведение пък нямало тарифа за избор на екип, а само ценоразпис за „ВИП пакет и услуги“. 99% от родилките плащали по него от 1200 лв. до 2500 лв.  

СНИМКА: ТК

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -