сряда, 22 май, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитно10% от гимназистите пристрастени към енергийни напитки, сочи проучване

10% от гимназистите пристрастени към енергийни напитки, сочи проучване

Българските ученици постепенно се пристрастяват към енергийните напитки. Това е резултатът от проучване сред деца от 1 до 12 клас, проведен от Националния център по опазване на общественото здраве и Университетската болница по педиатрия в София, съобщи проф. Стефка Петрова, национален консултант по хранене и диететика. В сряда правителството реши да предложи пълна забрана за продажбата на такива напитки на лица под 18 г. От 2009 г. не се допускаше предлагането им на територията на училищата.

Значителна част от децата, особено момчетата над 10-годишна възраст консумират често и то големи количества енергийни напитки. 5,7% от малките (1 до 4 клас) консумират 5 пъти седмично и дори по-често енергийни напитки, като 4,7% от момчетата на тази възраст пият повече от веднъж дневно енергийни напитки. Децата в 5-7 клас имат по-голяма честота на консумация – 19% от тях пият 5 пъти и повече седмично енергийни напитки, а децата в гимназиалния курс са с най-висока честота на употреба на тези напитки – 20,8%. Особено голяма е консумацията в тази възраст при момчетата – 24,5% от изследваните ученици консумират повече от 5 пъти седмично енергийни напитки, а 9,1% от тях пият такива напитки повече от веднъж дневно. Проблемът със свръхупотребата на енергийни напитки от децата е сериозен, смята проф. Петрова. Страните в ЕС или забраняват продажбата им на непълнолетни, или слагат предупредителни надписи на опаковката.

Енергетизиращият ефект на тези напитки не се свързва с висока хранителна стойност, а със стимулиращо действие на съдържащите се в тях биологично-активни вещества, витамини и растителни екстракти, обяснява проф. Петрова. При еднократен дневен прием се приема, че не съществува риск за здравето. Ако човек изпива две или повече дози дневно, са възможни неблагоприятни въздействия върху организма: повишена нервност, тревожност, тремор, безсъние, главоболие, сърцебиене, дихателни нарушения, ерозивни промени на лигавицата на стомашно-чревния тракт, дехидратация, вследствие на загуба на вода и соли от организма. Това се казва в експертно становище, изпратен от проф. Петрова и доц. Веселка Дулева до здравното министерство. Децата са по-рискова група, поради появата на неблагоприятните ефекти на кофеина при много по-ниски дози, в сравнение с възрастните. Още по-опасна е модата енергийните напитки да се приемат с алкоохол или наркотични вещества. Стимулиращият ефект на енергийните напитки маскира токсичното действие на алкохола и наркотичните вещества. Има риск да се стигне до отравяне, преди младжът да разбере, че му е лошо.

През 2009 г. Европейската агенция по безопасност на храните представи своето становище относно две биологично активни вещества, често включвани в състава на енергийни напитки: таурин и d-глюкоронолактон, добави проф. Петрова. Таурин и d-глюкоронолактон са естествени съставки на храната и са нормални метаболити на обмяната на веществата в организма. При висок прием тауринът е възможно да има неблагоприятни ефекти основно върху мозъчната дейност, а d-глюкоронолактонът върху дейността на бъбреците. Не са наблюдавани странични вредни въздействия при общ дневен прием за всяка от двете съставки до 1000 мг на кг телесно тегло дневно – количества, които многократно надвишават обичайния им прием с енергийните напитки. Взаимодействието и засилването на ефекта при комбиниран прием, както на кофеин и таурин, свързани с повишен диуретичен ефект и загуба на вода и соли от организма, така и на d-глюконолактон и кофеин, таурин и алкохол в условия на физически натоварвания все още, обаче не са достатъчно проучени, особено при деца и млади хора.

Експертите на Европейския орган по безопасност на храните са на мнение, че установени остро настъпили здравни проблеми, включително и на фатални последици, се дължат на висока консумация на енергийни напитки (над 1400 мл дневно) при значително физическо натоварване, често и с консумация на алкохол или наркотични вещества. Решаващ фактор за вредното действие на енергийните напитки е високият прием на кофеин. Възможният неблагоприятен ефект от взаимодействието на таурин с други съставки от енергийните напитки все още не е научно доказан.

Популярната напитка „Red Bull“ е била забранена за употреба във Франция за период от 12 години след смъртен инцидент със спортист, консумирал 4 бутилки от напитката по време на състезание. В Англия съществуват препоръки за ограничаване приема на енергийни напитки от деца и бременни жени, както и забрана за продажба на енергийни напитки в някои училища на местно ниво. В Германия се обсъжда включването на предупредителен текст при етикетиране на енергийни напитки. През 2010 год. Дания предложи на Европейската комисия да регламентира специфични изисквания при етикетиране на енергийните напитки за ограничение количеството на дневен прием при възрастни и деца до 18 год. и забрана на консумацията от деца до 10-годишна възраст и бременни жени, но все още няма предприети специфични регулаторни мерки. Към момента в САЩ също няма законодателно регламентиране на енергийните напитки, но се води широк обществен и научен дебат за специфични изисквания при етикетирането им.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -