неделя, 25 февруари, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноСпоред джипита неосигурените у нас са 1,62 млн.

Според джипита неосигурените у нас са 1,62 млн.

Колко всъщност са неосигурените у нас? Отговорите на този въпрос са различни според това, кой разсъждава по него. Официално от НАП, където водят лична партида на всеки български гражданин, назоваха бройката – 1 950 185. Преди дни обаче здравният министър я оспори. Хората без редовно здравни вноски са не повече от 900 000, отсече д-р Стефан Константинов.

Знае се, че стотици хиляди българи живеят постоянно в чужбина, но тъй като са избрали личен лекар през 1999 г., фигурират в системата за здравно осигуряване като нередовни. Никой в държавата обаче не води статистика колко точно са тези хора. 

От сдружението на джипитата направиха собствено проучване по представителна извадка, което даде друга цифра -около 1 620 000 души. Информацията беше събрана от 94 практики на общопрактикуващи лекари в 9 области на страната (София, София-област, Пазарджик, Враца, Кърджали, Смолян, Разград, Варна и Велико Търново), съобщават от организацията.

Общият брой на лицата в пациентските листи на тези практики бил 212 246 или 3% от българските граждани според последното преброяване. Хората без здравни осигуровки били 46 355 (22% от всички в листите). Ако ползваме получените данни от тази извадка, може да се очаква, че броят на здравнонеосигурените лица в страната е около 1 620 000, заключават от сдружението.

Оттам смятат, че финансовите разчети и обема на дейности, които се заплащат от Националната здравноосигурителна каса, трябва да се смятат на основата на 5 744 000 здравноосигурени лица от всички възрасти, а не на 6 273 929, както било в момента. Друг надежден начин да се установи колко  души всъщност плащат здравни вноски е от Националната здравноосигурителна каса да обявят какъв е броят на лицата, за които са изплатени капитационни суми като здравноосигурени в листите на джипитата за последния месец.   

СНИМКА: ДАК

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -