четвъртък, 18 юли, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноЛисти на чакащи в Онкологията след Нова година?

Листи на чакащи в Онкологията след Нова година?

Листи на чакащи  пациенти ще има най-вероятно след Нова година в Националната болница по онкология, съобщи директорът й доц. Здравка Валерианова. Тя оповести, че бюджетът за химиотерапия е намален от 49,5 млн. лв. през 2011 г. на 19,8 млн. лв. за 2012 г. Парите за една от основните клинични пътеки е орязана от 603 лв. на 470 лв., но в същото време минималният престой бил  увеличен от един на 3 дни.

Никой не ни информира, не ни представи икономически анализ, допълни доц. Валерианова, която научила за изненадващитепромени от сайта на лекарския съюз.

Това ще се отрази негативно на обслужването на пациентите, категорична са директорката  и доц. Константа Тимчева, началник на клиниката по химиотерапия и национален консултант. Онкоболни,  които досега оставали за една нощ за вливания, вече ще трябва да си ходят още същия ден. Като национален консултант доц. Тимчева внесла експертно мнение в касата. Според документа около 60% от онкоболните се нуждаят от амбулаторна процедура, при която могат да си тръгнат още същия ден. При 30% се налага една нощувка. Само за 10% от хората е нужно да останат три и повече дни. В момента пътеката за химиотерапия предвижда еднодневен престой, но някои болни остават повече – толкова, колкото е необходимо по думите на доц. Тимчева. Препоръчах на касата да направят по възможност втора пътека с минимален престой от три дни, но да не махат старата от един ден, обясни тя. Изненадващо касата предложила за догодина само една пътека и то от три дни. В Онкологията не разполагат с толкова много легла, затова повечето пациенти от тези, които преди са оставали за една нощувка в болницата, сега ще бъдат обслужвани амбулаторно, тоест часове след вливанията ще трябва да си ходят. „Това са онкоболни, които провеждат много нови изследвания и са високорискови, с тежка патология. Носим голяма отговорност при провеждането на лечението“, каза доц. Тимчева.

Не искаме да страда качеството на медицинските услуги, но от друга страна сме търговско дружество и трябва да покриваме огромните разходи, подчерта доц. Валерианова. Едниственият линеен ускорител за лъчелечение в болницата се натоварвал максимално и всеки месец отивали по 20 000 лв. за ремонт. Не можем дори да мислим достатъчно за пълната безопасност на техниката, каза и доц. Нели Гешева, инженерв Онкологията. В Англия сменяли вакуумните помпи на ускорителя на всеки 2 г., а у нас ги чакали да изгорят.

За 2011 г. у нас има 37 000 нови болни от рак, а пациентите с тази диагноза общо са 300 000.

СНИМКА: ТК

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -