четвъртък, 28 март, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноАнтибактериални препарати в кухнята не помагат срещу микробите

Антибактериални препарати в кухнята не помагат срещу микробите

Активното използване на антибактериални салфетки и спрейове по време на почистване у дома е безполезно. Това показва ново изследването на д-р Майкъл Мозли, цитирано от британския в. “Дейли мейл”. Подобни препарати се използват особено често при работа в кухнята.

Там са едни от най-мръсните места в дома, ако под “мръсотия” разбираме наличие на вредни и дори опасни микроорганизми по предметите.

Дезинфекцирайте само кухненските кърпи и гъби

В проучването група доброволци получила антибактериални средства за почистване. След известно време експерти взели проби и анализирали степента на бактериално замърсяване на обработените повърхности. Оказало се, че опасните бактерии и гъбички, които могат да предизвикат тежко отравяне с храна и различни заболявания, се появяват отново по повърхностите на кухнята само след един час. След 12 часа те успявали да се размножат в големи количества. 

Експертът съветва да се откажем от идеята за стерилност в къщата. Според д-р Мозли е достатъчно да се спазват правилата за лична хигиена. Съветва освен това да не се оставят мокри и кухненските кърпи и гъби. Влагата и топлината плюс биологични отпадъци (достатъчни са микроскопични парченца) са идеалната среда за разпространение на патогени.

За по-добра хигиена може да накисвате кухненските гъби и парцали веднъж седмично в дезинфектант с хлор, например вода с малко белина в нея. Кухненската гъба всъщност е най-мръсното нещо в къщата.

Месо и зеленчуци се режат на различни дъски

Друго важно хигиенно правило е различните продукти да се режат на различни плоскости. Трябва да имате отделни дъски за месото, за рибата и зеленчуците. Това ще помогне да се избегне кръстосаната инфекция от патогени. Особено внимавайте да не режете зеленчуци, които ще консумирате след това сурови, на дъска, където преди това сте рязали месо. Обикновеното измиване с препарат за съдове или пък само с вода не е достатъчно.

Що се отнася до любителите на дезинфекциращите процедури у дома, нека използват обикновен оцет и сапунена вода, съветва още експертът. По думите му те работят не по-зле от най-скъпите антибактериални средства.

Вижте още: Кои са най-мръсните неща и места у дома

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -