петък, 1 декември, 2023
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеПравилната рехабилитация след инсулт намалява пораженията

Правилната рехабилитация след инсулт намалява пораженията

Навременната рехабилитация е част от лечението на инсулта. Всяка година у нас над 50 хиляди души получават исхемичен мозъчен инсулт. България е на едно от първите места по смъртност в тази диагноза, засегнати са все повече хора на възраст 20-65 години.

Причините са в ниската здравна култура – изследване на университета в Маастрихт, Холандия постави страната ни на едно от водещите места по този показател, 75% от запитаните не знаят какво е правилно хранене, не са наясно къде да потърсят медицинска помощ. Другите причини са в нелекувана артериална хипертония, диабет, сърдечно-съдови заболявания, наднормено тегло, стрес и не на последно място – прекомерна употреба на алкохол и цигари. Съвременната терапия на този тип инсулти е извършване на тромболиза до четвъртия час от началото на инцидента, което дава възможност за успешно лечение.

Много от засегнатите двигателни способности могат да се възстановят с рехабилитация

След острия период е изключително важно навреме да започне рехабилитацията, казва д-р Илияна Матеева, началник на отделението по физикална и рехабилитационна медицина в МБАЛ „Централ Хоспитал“ в Пловдив. Някои от пораженията са непоправими, но за много от смутените функции възстановяването е възможно. Затова при всеки пациент се подхожда строго индивидуално в зависимост от възраст, тежест на инсулта, придружаващи заболявания и други фактори. Изработва се кинезитерапевтична програма. В ранния стадий лечение с положение при леглото на болния, което се прави с цел профилактика на контрактури на мускулите и декубитуси /рани от залежаването/. Упражненията са пасивни за запазване функционалната годност на ставния апарат с цел подобряване на трофиката /храненето на клетките/.

Задължително се изпълняват специални дихателни техники с цел профилактика на пневмонията като усложнение. Тренира се равновесието на болния от седящо и изправено положение. След това се преминава към подобряване на координацията с цел да се усвоят по-сложни двигателни умения и да се обучи пациентът в ходене с помощно средство най-напред, а после и в дейности от ежедневието – тоалет, хранене и други.

Екип от специалисти съставя индивидуална програма

Крайната цел е максималното възстановяване и ресоциализация на болния, от огромно значение е подобряване на психоемоционалния тонус, което е изключително важно за постигане на успех от терапията. В този процес участват различни специалисти – реаниматори, невролози, физиотерапевти, кинезитерапевти, кардиолози. Навременно започнатата рехабилитация предотвратява тежката инвалидизация, а в много случаи дава възможност на човек максимално да се възстанови, да не ползва придружител и дори в някои случаи да работи.

Нашето отделение е оборудвано с висококачествена апаратура на водещи американски и европейски фирми, на разположение на пациентите са лекари физиотерапевти с дългогодишен опит и екип от отлични кинезитерапевти, изтъкна д-р Матеева.

Някои от дейностите се покриват от здравната каса, за други пациентите заплащат сами. Това дава възможност за провеждане на курсове, колкото пъти в годината е необходимо, в зависимост от състоянието на пациента, допълни специалистът.

Рехабилитацията се провежда паралелно с профилактиката на рисковите фактори, причинили инсулта – артериална хипертония, захарен диабет, хиперлипидемия и други заболявания, за която болницата предоставя отлични възможности, посочи тя.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -