сряда, 22 май, 2024
- Реклама -
НачалоЗдравна политикаДжипита готвят протест, засипвали ги с бумащина

Джипита готвят протест, засипвали ги с бумащина

Общопрактикуващи лекари излизат на протест пред Министерството на здравеопазването. Чашата преля след заложените в новия Национален рамков договор за 2018 г., където им изискванията за бумащината нарастват, без това да се отрази на заплащането на труда им или на качеството на обслужването на пациентите. Протестът е организиран от Столичната колегия на джипитата, но в писмо до медиите той бе подкрепен от Националното им сдружение. „Събитията през последните няколко месеца и седмици доведоха до пълна загуба на нашето доверие в институциите, които би трябвало да решават проблемите и да развиват системата на здравеопазването“, се казва в писмото на НСОПЛБ.

Джипитата искат административната тежест в работата им да намалее, както и да отпадне изискването да водят отчети с описи на касовите бележки за прегледан пациент. Настояват още всички лица, освободени от потребителска такса, да заплащат пълния й размер при личния лекар, а сумата след това да им бъдат възстановявана. Общопрактикуващите лекари се обявяват и срещу изискването да са 24 часа на разположение. Пред БНР председателят на Дружеството на софийските общопрактикуващи лекари д-р Георги Миндов обясни: „Това е готовност за протест. Все още не са ефективни протестни действия. Това, което преля чашата, е този допълнителен отчет и всекидневно, при всеки един пациент, който е в пенсионна възраст, описване на фискалния му бон в отделен отчет, което отнема време, затруднява работата и в крайна сметка с нищо не подобрява здравното ни обслужване.

МЗ: Бюрокрацията ще намалее с електронното здравеопазване

Министерството на здравеопазването работи за стартиране на информационната здравна система в хода на настоящата година. След въвеждането й ще се облекчи бюрокрацията по отношение издаването на рецепти и направления, поддържането на регистри и отчитането. Това обясни зам.-министър Жени Начева на среща с представители на Дружеството на софийските общопрактикуващи лекари (ДСОПЛ) и членове на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България (НСОПЛБ). „Единодушни сме, че трябва да се намали административната тежест чрез свързване на публичните регистри и вътрешен обмен на данни. До края на годината усилията ни в тази посока ще дадат осезаеми за вас резултати“, коментира зам.-здравният министър Бойко Пенков.

Относно отчитането на личните лекари към РЗИ, РЗОК и други институции, зам.-министър Начева пое ангажимент да се направи анализ на възможностите за облекчаване на процедурите. По отношение искането да отпадне отчетността чрез касови бележки, на общопрактикуващите лекари беше обяснено, че няма как тепърва на 1 март да се отправят предложения, които имат финансово изражение. Също, заради чисто фискални аспекти, които предполагат актуализация на държавния бюджет, на този етап не може да бъде дискутирано и предложението за промяна в размера на потребителската такса.

По отношение на здравната политика спрямо първичната извънболнична медицинска помощ (ПИМП), министерството е последователно в ежегодното устойчиво увеличение на средствата за общопрактикуващите лекари, се казва в изявление на МЗ. За 2018 г. най-голям ръст има в бюджета за здравеопазване, като най-голямо е увеличението за ОПЛ. Дебатът по Националния рамков договор трябва да бъде воден в съсловието, чийто представител в преговорните процеси по закон е Българският лекарски съюз. Това посочиха представителите на здравното министерство.

Работна група анализира възможностите за отпадане на изискването ОПЛ да бъде на разположение 24 часа. Обмисля се вариантът за структуриране на мрежа от изпълнители на неотложна медицинска помощ, на географски принцип, която да обезпечи 24-часовия достъп до първична медицинска помощ, посочи д-р Бойко Пенков.

Зам.-министрите Пенков и Начева и представителите на НСОПЛБ се споразумяха за провеждането на регулярни срещи с участието на БЛС, на които конструктивно да бъдат обсъждани въпросите, касаещи дейността на личните лекари.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -