четвъртък, 18 април, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитно5 групи храни за добро здраве при Великденските пости

5 групи храни за добро здраве при Великденските пости

Великденските пости са най-строгите, защото от менюто се изключва дори олио в повечето дни. Все повече хора избират този начин на хранене не само от религиозни подбуди, но и за разтоварване, пречистване на организма. Ето някои препоръки от руски диетолози, кои продукти ще помогнат да преминете по-леко през постите, за да не лишавате организма си от от най-важните за здравето хранителни вещества.

За кого постенето е противопоказано

Бобовите растения са източник на белтъчини

Отказът от животинска храна по време на пости създава риск от дефицит на протеини. А по думите на диетолога Елена Знахаренко населението в наши дни като цяло не приема достатъчно протеини. При постене на първо място трябва да се избират продукти, богати на растителни протеини. Те са най-добрия заместител на белтъчините от животински продукти, когато те са изключени от менюто, подчертава експертът.

„Освен необходимите протеини, бобовите растения осигуряват на организма витамини от група В, РР, С, аминокиселини, въглехидрати, ензими и микроелементи като калий, калций, желязо”, допълва д-р Знахаренко.

Салати, ядки и варива са част от диетата при анемия

Ядки и семена

ядки срещу висок холестеролСпоред друга диетоложка – Антонина Стародубова, ядките и семената също са отличен растителен източник на протеини по време на пости. Ядките също така осигуряват на организма полезни мазнини, фибри, минерали и биологично активни вещества.

„Ядките са много полезни, но съдържат и доста калории, така че внимавайте с количествата. Дневната дажба не трябва да надвишава 40 грама на ден”, казва диетоложката.

Зърнени храни

Използването на такива продукти намалява вероятността от развитие на заболявания на сърдечно-съдовата система, подпомага активния метаболизъм. Овесените ядки са любима храна за закуска в много европейски страни. В България се намира и такапопулярната в Русия елда. И двата вида зърнени храни са особено богати на различни витамини,“ пояснява Елена Знахаренко.

Зелени подправки – копър и магданоз

магданозЕкспертите препоръчват да слагаме повече копър и магданоз в храната. Те са не само ароматна подправка, но и истински витаминозен тоник за организма. „Използването на копър укрепва имунната система, действа срещу ферментацията в червата, има диуретично и противовъзпалително действие, помага на организма да разгради трудните за храносмилане продукти.

Магданозът помага за нормализиране на метаболитните процеси в организма. Има положителен ефект върху работата на щитовидната жлеза. Освен това действа като диуретик и средство за прочистване на жлъчката, казва още д-р Знахаренко.

Гъбите съдържат важни антиоксиданти

гъби печуркиГъбите не са най-лесната за храносмилане храна. Но ако стомахът ви се справя с тях, добре е да ядете гъби два или три пъти седмично. Те доставят много витамини от група В, важни за здравето на нервната система. В гъбите има и голям брой други микроелементи. Те съдържат голямо количество ерготионин и глутатион – антиоксиданти, които предпазват от окислително увреждане на клетки, протеини и дори ДНК.

По време на Великите пости можете и трябва да ядете повече зеленчуци и плодове, мед. Не забравяйте и течностите. Може да пиете вода, компоти, сокове, чайове и кафе.

Преди да започнете да постите, помислете дали такъв режим е подходящ за вас, особено ако имате някакво хронично заболяване. Стриктните ограничения са противопоказани за бременни и кърмещи жени, деца, пациенти със заболявания на стомашно-чревния тракт, имунодефицит, анемия, както и бронхо-белодробни заболявания.

Източник: Медикфорум

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -