четвъртък, 30 май, 2024
- Реклама -
НачалоНовиниУникална операция на китка в Пирогов спаси ръката на млад мъж

Уникална операция на китка в Пирогов спаси ръката на млад мъж

Лекари от „Пирогов“ възстановиха функциите на гривнената става на 37 г. мъж чрез уникална за Югоизточна Европа операция. Тя е извършена от екипа на доц. Людмил Симеонов. Хирургическата интервенция възвърна възможността пациентът от София да използва пълноценно отново ръката си. Доц. Симеонов ръководи единствената у нас Клиника по хирургия на ръката.

По повод на предишно заболяване мъжът губи функциите на китката си. Така на практика той загубил възможност да използва ръката си. По време на продължителната операция, доц. Симеонов сменя увредената до крайна степен става с нова. Такава операция се прави за първи път в тази част на Европа.

Досега всички пациенти, които се нуждаеха от смяна на гривнената става (китката) се налагаше да отидат до някои от големите европейски държави и САЩ, в които се извършва подобна операция. Протезата е измислена в Швеция.

Китката е изключително финна и специфична част от човешкото тяло. Китката бива определяна като става на ставите, защото в нея минава истински „букет” от стави.

Ежегодно само през „Пирогов” преминават около 2000 пациенти с тежки фрактури на гривнената става.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -