вторник, 21 май, 2024
- Реклама -
НачалоХраненеСалати, ядки и варива са част от диетата при анемия

Салати, ядки и варива са част от диетата при анемия

Анемията може да се дължи на много широк спектър от причинни фактори и задължително изисква консултация със специалист. Най-честата причина обаче за долногранични стойности на хемоглобин, еритроцити и хематокрит (трите главни показателя, които дефинират анемията) в тези случаи, за щастие, не е заболяване, а небалансирано хранене.

Когато при бременност, раждане и кърмене организмът на жената е изправен пред по-големи изисквания, това небалансирано хранене вече може да не „покрива норматива“ за достатъчно силна кръв. Тъй като природата инвестира в бъдещето, плодът в утробата и респективно бебето в периода на лактация ще взима своето и останалото за майката може да се окаже недостатъчно.

Коя храна ще гарантира пълноценна кръв?

На практика това е пълноценното хранене за жената въобще. Природата не предвижда коренна промяна в хранителния стил на никой от познатите бозайници по време на бременност или след раждане. Пълноценното снабдяване на кръвотворните органи с хранителни вещества, от които те образуват елементите на кръвта, зависи от два основни фактора:

Първо – приемане на храна с оптимално балансиран състав, и второ — пълноценно усвояване от страна на лигавиците на стомашно-чревния тракт. Защото ние може да ядем, но да не се храним, т.е. при хронични гастрити, ентерити, колити, панкреатити и други заболявания от този спектър може да подаваме пълноценна храна, но тя да не се усвоява и да не достига до кръвотворните органи. За щастие, природата е “измислила” универсална формула, която коригира и двата фактора.

На първо място трябва да осигурим “ключа към ключалката“ – една голяма част от сурова растителна храна – това е оригиналът, който природата предвижда за нас и който ние по никакъв друг успешен начин не можем да заменим или имитираме.

12 по-малко известни симптоми на анемията

Тук основният акцент следва да бъдат зеленолистните зеленчуци, особено препоръчителни под формата на смути – блендирани до гладка маса спанак, магданоз, целина, рукола и др., като разреждаме не с вода, а с прясно изцеден сок от моркови и селъри (стъбла целина), може с добавка на лимон.

Хлорофилът – “кръвта“ на растенията, е много близък до състава на хема от хемоглобина, т.е. до нашата кръв. От другите зеленчуци препоръчителни са морковите и червеното цвекло (последното не на сок, а настъргано към салатата с моркови, иначе може да дразни).

Ядки и варива доставят ценни веществаnuts

След зеленчуците на второ място стоят суровите ядки, възможно в по-голям видов спектър: бадеми, орехи, сусам, шам-фъстък, тиквено семе, бразилски орех, слънчоглед, лешник и др. (но без фъстъци, ленено семе и чия поради високото съдържание в тях на трипсин-инхибитори, които блокират усвояването на аминокиселините и съответно на белтъчините).

На трето място, в менюто трябва да присъстват всекидневно много добре сварени бобови култури (в този вид те не са противопоказани при кърмене). Препоръчително е това да са предимно леща – черен сорт „Белуга“, нахут, био соя, грах. Желателно е да ги комбинирате с безглутенови варива: киноа, кафяв ориз – сорт “Басмати“ и др., царевица, елда, лющено просо, амарант. Така сумарно белтъчният състав става пълноценен.

Витамин В12 се съдържа само в животински продукти

eggНа следващо място, трябва да знаем, че някои есенциални хранителни вещества, като например незаменимия витамин В12, се съдържат само в животински продукти.

Това, което все още остава за много хора неизвестно, е, че тези вещества са усвоими изключително тогава, когато продуктите не се подлагат (или в компромисния вариант за много кратко) не термична обработка.

На първо място тук стои суровият яйчен жълтък. В такъв вид той може да се приема безопасно в много по-голями количества – поне 5-6 сурови кокоши жълтъка дневно, най-добре от свободни кокошки. Задължително се измива много добре черупката с препарат, което гарантира безопасността откъм салмонелоза. Може да се комбинира с всяка друга негореща храна.

Хранене при анемия – как да си набавим желязо и витамини

Домашно сушените меса са подходящи

От другите животински продукти са препоръчителни домашно сушените меса (в никакъв случай готови, тъй като са с консервант!), нарязани на много тънки начукани филийки и изсушени на 30-40 градуса във фурната на вентилатор за около 12 часа. По желание после може леко да се смилат до кайма.

Препоръчително е източникът на месата да е проверен, като предварително за 3 денонощия дълбоко замразявате суровото месо. Количество – средно около 200 грама един-два пъти седмично. Като допълнение може да ползвате по 2 супени лъжици грахов протеин дневно, най-добре комбиниран със суровите жълтъци.

Освен да включим полезното, необходимо да изключим това, което пречи. За известен период махнете от вашето меню тестените изделия и хляба, солта, категорично изключете изолираните мазнини (олио, зехтин и др.). Всички те слепват, елиминират желязото и другите необходими за здравето вещества! За омазняване на храната ползвайте песто от ядки и жълтък, авокадо, краве масло – добавени след термичната обработка.

д-р Георги Гайдурков

 

Д-р Георги Гайдурков, специалист по хранене и диететика

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -