петък, 19 април, 2024
- Реклама -
НачалоНовиниДобавки с цинк помагат на диабетици

Добавки с цинк помагат на диабетици

Съществуват над 50 генетични варианти, свързани с повишен риск от развитие на диабет тип 2. Точно от гените зависи как пациентът ще се повлияе от лечението. Ново проучване на учени от университета „Джонс Хопкинс“ показва, че цинковите добавки са полезни за някои диабетици, съобщава онлайн изданието Science World Report.

В изследването участвали 55 души. Учените изследвали начина им на живот и генетичните фактори. При 23 от доброволците била идентифицирана мутация в протеин, свързан с процеса на усвояване на цинка в клетките, които произвеждат инсулин. При останалите 32-ма души тази модификация не съществувала.

50 мг цинк дневно са приемани две седмици

Всички участници получавали добавки с 50 мг цинк два пъти дневно в продължение на две седмици. Паралелно с това им била инжектирана глюкоза, след което било измерено нивото на кръвната захар на 5-тата и 10-тата минута след инжектирането.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Диабет тип 1 може да е заради стомашни вируси 
Доказаха: Бързите закуски са виновни за диабета
Строга диета излекува диабет 
Дебел и здрав? Мисията невъзможна 

Подобрила се инсулиновата чувствителност

В края на втората седмица участниците без цинковата мутация показали с 26% по-добра инсулинова чувствителност 5 минути след инжектиране в сравнение с тези, които имали мутацията.

Предишни изследвания са показвали, че високите нива на цинк в кръвта намаляват риска от диабет. Известно е също така обаче, че при диабетиците може да бъде повишено нивото на цинк в урината.

Новите резултати ще помогнат да се проучи по-добре връзката между цинка и диабета, казват учените. Докладът им ще бъде публикуван в специализираното списание Diabetologia.

Източник: Science World Report

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -