Дебел и здрав? Мисията невъзможна

PRINT

Пълен и здрав, казваха навремето нашите баби. Медицината днес вече знае, че силата и издръжливостта на организма нямат нищо общо с пълната фигура. Даже напротив – наднормените килограми бавно, но необратимо увреждат кръвоносните съдове и органите. Как точно, разкрива в. „Билд“. Кръвно налягане:Сърцето (1) изпомпва сърцето и я изпраща към вените. Кръвното налягане се покачва с възрастта, но въздействието му върху организма не стават по-безобидни. Като нормално се смята стойност 120 за горна граница и 80 за долна. Ако горната граница се вдига над 140, а долната над 90, лекарите говорят за хипертония. Този лимит може да бъде свален с 5 единици надолу, ако има и допълнителни рискови фактори като диабет или смущения в обмяната на веществата. Високото кръвно уврежда стените на съдовете и ги прави чупливи. Рискът от инфаркт или мозъчен инсулт (2) се увеличават.

Наднормено тегло: По-важна от показанията на кантара е обиколката на талията. Сантиметърът минава малко над пъпа. При наднорменото тегло е важно как са разпределени излишните килограми, тъй като мазнините в тялото имат различна тежест с оглед на риска за здравето. Възглавничките по ханша и бедрата създават по-малко проблеми. Най-опасна е мазнината по корема (3). Тя се отлага на това място най-вече при хора, които малко се движат. Тази мазнина отделя много вредни вещества, които провокират възпаления и в дългосрочна перспектива водят до диабет или съдови заболявания.

При диабет тип 2, известен още като старчески, стойностите на кръвната захар надвишават 110 мг на децилитър. Нормално панкреасът – задстомашната жлеза (4), произвежда хормона инсулин. Той спомага клетките да усвояват отделената в кръвта захар. При старческия диабет обмяната на инсулина е нарушена. Захарта в кръвта не попада в клетките. Ако диабетът не се лекува, нервите се увреждат и тъканите загиват. Тип 2 влияе и на малките кръвоносни съдове като тези на очите (5), затова диабетиците са застрашени от ослепяване или отказ на бъбреците.

Нарушения на мастната обмяна: При лоши стойности на мазнините в кръвта на първо място се споменава холестеролът. Все пак е добре да се знае, че има два вида холестерол. Лошият се обозначава със съкращението LDL, а добрият – с HDL. Добрият пречи на плаката да се отлага по стените на кръвоносните съдове, а по този начин предпазва и от атеросклероза (6). За критични стойности лекарите говорят, когато HDL стойностите при мъжете са под 40 мг на децилитър, а при жените – под 50 мг на децилитър. Други важни стойности на мазнините в кръвта, които трябва да се следят, са триглицеридите. Критични са тези над 150 mg/dl. Прекалено високите нива на тлиглицеридите сгъстяват кръвта, водят до отлагане на много мазнини в черния дроб (7), а панкреасът може да се възпали.

Графика: в. „Билд“

Ключови думи: наднормено тегло, затлъстяване, диабет, черен дроб, холестерол

[Общо: 1    Средно: 5/5]
Дебел и здрав? Мисията невъзможна беше последно модифицирана от: ноември 11th, 2015 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *