петък, 12 юли, 2024
- Реклама -
НачалоХраненеОрехите се оказаха ключ към дълголетието

Орехите се оказаха ключ към дълголетието

Шепа орехи всеки ден помагат да отложим доста болести и да живеем дълго, съобщава The Nation. Диетата, богата на масла от ядките, потиска растежа на рака на простатата. Това показал нарочен експеримент с мишки. Те били подложени на диета с орехи или съдържащите се в тях мазнини в продължение на 18 седмици.

Полезните свойства на тези ядки не свършват дотук – те успешно понижили лошия холестерол и подобрили инсулиновата чувствителност, което от своя страна намалява риска от диабет. Ядките съдържат много полезни вещества, включително омега-3 ненаситени мастни киселини. За последните има редица проучвания, че предпазват от рак на млечната жлеза и сърдечни заболявания, което вече е вън от съмнение. Освен това, актуални проучвания сочат, че орехите намаляват активността на хормона IGF-1 (IGF-1), който се свързва с рака на простатата и на гърдата, коментира д-р Пол Дейвис от университета в Калифорния.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Перфектното диетично меню за работещи 
Новата мода в диетите: протеини, но вегетариански 
Орехи срещу диабет при жените

Ето и едно уточнение – ако се давала само мазнина от ядки, това не давало никакъв ефект. Затова пък ако се хапвали целите ядки, то се наблюдавало понижаване на холестерола и показатели, които говорели за потиснато развитие на туморите. Така учените правят извода, че въздействието на целите ядки не се дължи само на съдържащите се в тях полезни мастни киселини. Вероятно ефектът настъпва заради комбинацията от естествено съдържащи се в орехите мазнини, цинк, фибри, магнезий и селен.

Източник: The Nation

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -