Доказаха: Бързите закуски са виновни за диабета

PRINT
диабет инсулинова резистентност

Бързите закуски (фаст фуд) са виновни за епидемията от диабет, която залива много страни. Изводът е от доклад на Световната здравна организация съвместно с фондацията на Бил Гейтс, публикуван в сп. „Лансет“. Над 350 млн. души в света страдат от захарна болест. Годишно умират над 3 млн. От 1980 г. насам болните са се удвоили.

За мащабното международно проучване е изследвана и анализирана кръв от 2,7 млн. души над 25 г. в продължение на 3 г. Участниците с най-високи нива на кръвната захар били от САЩ, Малта, Нова Зеландия и Испания. Най-ниските били на хора от Холандия, Австрия и Франция.

Случаите на диабет са се увеличили в Саудитска Арабия, Латинска Америка, Централна Азия, Северна Африка и Близкия Изток. По-здрави били жители от Южна Африка, Източна и Югоизточна Азия. Според учените модата на фаст фуд завладяла вече и развиващите се страни.

Това е основната причина за наднорменото тегло. Значение за диабета има и увеличената продължителност на живота. Ако човек, който се храни нездравословно, живее дълго, диабетът има достатъчно време да се развие, смятат учените.

Според доклада броят на засегнатите ще се увеличи още с десетки милиони и така болестта ще се превърне в един от най-значимите проблеми в света, свързани със здравето.

[Общо: 2    Средно: 5/5]
Доказаха: Бързите закуски са виновни за диабета беше последно модифицирана от: май 1st, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *