четвъртък, 28 март, 2024
- Реклама -
НачалоНовиниАвокадо помага да контролираме апетита

Авокадо помага да контролираме апетита

Авокадото е прекрасно средство да контролираме апетита си, твърдят учени от университета „Лома Линда“. Само няколко резена от екзотичния плод са в състояние на намалят желанието да ядем други неща в следващия час. Това било доказано с проучване, в което участвали възрастни с наднормено тегло.

Първата група от доброволци закусвала без авокадо, а втората – с авокадо, а третата – с допълнителна порция от авокадо, съобщава сайтът Fruitnet. След това учените проверили как тази диета ще се отрази върху нивата на кръвната захар и на инсулина. Също така наблюдавали как ще се държи апетитът при хората.

Ползите от авокадо – ето какви са те

При хората, към чиято порция било добавено половин прясно авокадо, желанието да се яде нещо през следващите три часа било с 40% по-малко, а в рамките на пет часа – с 28%. Ефектът продължавал чак до късния следобед, когато хората продължавали да се чувстват по-сити (средно с 26% повече отколкото без авокадо в закуската).

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Кои са храните, които ни запазват млади 
Пет храни за добър имунитет, които са във всяка кухня
Храни и билки за хормонален баланс през зимата 

Добавянето на авокадо увеличавало калориите и въглехидратите в храната на участниците. При това нивото на захарта в кръвта им не се повишавало, а е добре известно, че точно падането на кръвната захар се усеща като глад за храна.

диабет кръвна захарПодобрява контрола на кръвната захар

Подобен ефект не се наблюдавал при тези, които яли закуска без авокадо. Това навело учените на мисълта, че авокадото може да помогне за контрола на кръвната захар.

Предишно проучване, показва, че хората, които редовно ядат авокадо са средно 3,4 кг по-леки и с 4 см по-тънка талия в сравнение с тези, които не ядат авокадо. Екзотичният плод е богат на полезни мононенаситени мазнини.

Те имат нисък гликемичен индекс – тоест по-бавно водят до повишаване на кръвната захар. Всичко това помага човек да запази чувството на ситост по-дълго. Още един плюс – половин авокадо съдържа 25% от необходимия дневен прием на фибри.

Свързани публикации

1 коментар

  1. Наслаждавайте се на храни, контролиращи апетита, и избягвайте храни, които го изкарват извън контрол. Наблягайте най-вече на храните, посочени в първа стъпка, сложните въглехидрати и добрите мазнини.

Коментарите са затворени

- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -