вторник, 21 март, 2023
- Реклама -
НачалоЛюбопитноСъвети на психолога как да почиваме по време на работа

Съвети на психолога как да почиваме по време на работа

Работният делник е изпълнен със стрес. За да свършим повече работа, често се изкушаваме да се лишим дори от кратките почивки. Паузите по време на работа, особено ако тя е свързана със седене пред компютъра, са от ключово значение за съхраняване на здравето, съветва психологът Карл Кубович от Регенсбург.

В наши дни се приема за нормално хората да остават в службата дори след работно време, постоянно да се трудят извънредно. Повечето дори не си позволяват кратки почивки. Релаксът обаче е много важен, за да сме ефективни на работното място.

Като минимум специалистът препоръчва да правим половинчасова почивка за обед, по 15 минути преди и след обед, а също така по възможност да вдигаме глава от монитора по 5 минути на всеки час.

Може би ще си помислите, че при толкова много почивки няма да остане време за работа. Всъщност обаче ще работите много по-концентрирано и ефективно, убеден е Кубович. Ето какво съветва той.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Рецепта срещу стрес: Не мълчете пред агресивния шеф! 
5 съвета за повече успех на работното място 
Грубият шеф насажда враждебност в екипа
Експерт: Хората трябва да работят само по 4 дни седмично
Работохолизмът вреди… на кариерата 

щастие щастливОбедната почивка

Най-голямата грешка е да работите през обедната почивка. Заслужили сте правото на кратък релакс! С оглед намаляването на стреса не помага и ако докато се храните, разисквате проблеми с колегите.

Съвет: най-добре изберете дейност, която няма нищо общо с работата ви. Ако например работите в голям офис с много колеги, вероятно ще искате да се насладите на малко тишина.

Ако се налага да седите в службата непрекъснато, сега станете и се раздвижете! Ако работата ви е свързана с физическо натоварване пък, седнете с чиста съвет и помързелувайте.

15-минутни паузи сутрин и следобед

Най-добре през това време излезте от помещението, където работите. Иначе няма да можете да се откъснете в мислите си от нея. По възможност излезте на чист въздух. Това повишава способността за концентрация.

Релаксирайте за 5 минути

През първите 2-3 минути просто се отпуснете. Насочете мислите си към някое любимо за вас място. Ако ви липсва фантазия, има специално създадени за това сайтове като donothingfor2minutes.com. Картината от морския бряг е съчетана със звука от разбиващи се вълни. Всичко продължава точно две минути и ще ви помогне да релаксирате. Така ще сте сигурни, че няма да се отплеснете прекалено за дълго. През останалите 3 минути се протегнете. След това се върнете освежени към работата си.

Източник: Die Welt

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -