събота, 20 април, 2024
- Реклама -
НачалоНовиниЛипсата на витамин D носи риск за сърцето

Липсата на витамин D носи риск за сърцето

Липсата на витамин D в детството е заплаха за здравето с напредване на възрастта. Повишава се рискът от сърдечносъдови заболявания, предаде Zee News. Изводите са от проучване на университета в Турку.

В него участвали 2148 души. В началото участниците били на възраст от 3 до 18 години. Изследователите се срещнали отново с доброволците, когато те били вече на 30-45 години. Анализът на събраните данни показал, че ниските нива на витамин D в детството водят до развитието на субклиничната атеросклероза в зряла възраст (25 години по-късно). Субклиничната атеросклероза е скрита форма на хроничното заболяване на артериите. Атеросклерозата пък значително увеличава риска от други сърдечно-съдови заболявания, които може да завършат с инсулт или инфаркт.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Кои са храните, които ни запазват млади 
Какво да ядем, за да се предпазим от рак 
Повишената дневна сънливост се свързва с липса на витамин D
Подозират, че липса на витамин D вдига риска от рак 

Учените установили връзка между ниските нива на витамин D и увеличаване на дебелината на вътрешната страна на каротидната артерия, което е маркер на атеросклероза. Резултатите не зависели от други рискови фактори за сърдечно-съдови заболявания като например нивото на серумните липиди, кръвно налягане, пушене, хранене, физическа активност, затлъстяване и социално-икономически статус.

Източник: Zee News

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -