петък, 29 март, 2024
- Реклама -
НачалоНовиниУмен инсулин се активира сам при покачване на кръвната захар

Умен инсулин се активира сам при покачване на кръвната захар

Учени подготвят нов инсулин, който ще драстично ще улесни живота на хората с диабет тип едно, предаде Би Би Си. Вместо човек постоянно да проверява кръвната си захар по няколко пъти на ден, за да знае каква доза инсулин да си инжектира, ще бъде достатъчно еднократна доза от „умния инсулин.“

Тя циркулира в организма и се активира при необходимост. Засега иновативното лекарство е изпробвано само върху лабораторни животни. Успехът му обаче е голям. Много скоро учените планират да започнат клинични проучвания. Пациентите с диабет тип едно не могат да произвеждат или не са в състояние да използват своя собствен инсулин. За да поддържат нормални нива на кръвната захар е необходимо да получават инсулин отвън.

Има обаче друга опасност – от инжекциите нивата на кръвната захар може да спаднат до критична точка (хипогликемия). Заради това пациентите са принудени постоянно да проверяват стойностите си. В наши дни съществуват няколко системи за контрол на инсулина. Те се активират автоматично, когато датчиците установят повишена кръвна захар и изключват веднага, щом нивото на захар се върне в нормални граници. Но тези системи имат проблеми с точността.

Сега д-р Дани Чоу от Масчузетския технологичен институт представи своя разработка – „умен инсулина“, която е нещо принципно ново. Лекарството представлява химически модифицирана версия на обичайния инсулин с удължено действие. Във формулата се съдържат допълнителни молекули, които свързват инсулина към протеини, циркулиращи в кръвта. Докато съединение с протеина е активно, инсулинът е „изключен“.

Когато захарта скача, неговите молекули се свърват с „умния инсулин“ и подават сигнал на препарата, че е време лекарството да се активира – в резултат инсулинът се „включва“. Така на практика препаратът действа самостоятелно и много по-ефективно в организма. Все още обаче предстои много работа, преди разработката да стигне до пазара. Според експерти това ще отнеме години.

Източник: ВВС

 

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -