четвъртък, 30 май, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноНад 700 бактерии в майчиното мляко, полезни са

Над 700 бактерии в майчиното мляко, полезни са

В майчиното мляко има над 700 различни бактерии, установиха експерти от Испания. Тези бактерии обаче са полезни, помагат да се регулира стомашно-чревната флора на бебето, съобщава специализираното издание Medical News Today. Съдържанието им се регулира още по време на бременността.

Първото най-питателно мляко в първите дни след раждането съдържа предимно Streptococcus, Lactococcus, Leuconostoc, Weissella и Staphylococcus. По-късно – между първия и шестия месец в кърмата били изолирани Prevotella, Leptotrichia и Veillonella.

Любопитен факт е, че в млякото на по-пищните майки откривали по-малко бактерии. Цезаровото сечение пък го правело по-малко хранително и не така наситено с микроорганизми. Хормоналният фон на жената оказва съществено влияние върху състава му, важен е и стресът като фактор, заключават учените.

Сега те се опитват да разберат каква точно е ролята на бактериите в млякото. Трябва да се изясни дали те са важни за метаболизма или по-скоро за имунитета. Ако имунитетът излезе на първо място, определени добавки в детските млека могат да намалят риска от алергия, астма и автоимунни заболявания.

Свързани теми: Бебета, кърмени „при поискване“, са по-интелигентни

Учредена е фондация за недоносени бебета

Протеините са най-важни за детския имунитет

СНИМКА: ТК

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -