Учредена е фондация за недоносени бебета

PRINT

Учредиха фондация „Нашите недоносени деца“, която ще работи в полза на преждевременно родените деца. Целта е родителите да бъдат информирани, както и да създадат общности, където майките на недоносените бебета да получават навременна помощ. Фондацията е член на „Български пациентски форум“ и се финансира от дарения и собствени средства на учредителите.

„Около 7 000 недоносени бебета се раждат всяка година в България, а тенденцията е броят им да расте“, коментира Нина Николова, председател на фондацията. Това на практика са около 10% от всички новородени в страната. Най-тревожна е статистиката в Пловдив, Варна, Враца и Сливен, където преждевременните раждания са над средните за България.

Всяка година в света се раждат 15 милиона недоносени бебета. От тях 1 милион умират, а много от оцелелите получават различни увреждания, които засягат нервната система, зрителни или слухови проблеми.

„В повечето случаи родителите са неподготвени за това, което се случва, и нямат никаква представа какво да очакват, какви са шансовете на бебето“, коментира Надежда Дренска от фондацията. „Ние подготвяме и информационни брошури, които да се раздават на родителите веднага след преждевременното раждане, както и след изписването на бебето. Съвместно с Национална асоциация „Подкрепа за кърмене“ подготвяме и табла, които касаят запазването и поддържането на лактацията в периода на раздяла между майката и бебето, както и възможностите за кърмене на недоносено бебе. Таблата ще бъдат разпространени в неонатологичните отделения в цялата страна“, разказа още Дренска.

В своята дейност Фондация „Нашите недоносени деца“ залага на професионална женска консултация, която да следи развитието на бременността и възможните усложнения, както и на осигуряването на обективна и подробна информация относно състоянието на детето след преждевременното раждане. Фондацията ще насърчава и майките да съхраняват и поддържат лактацията си (отделяне на кърма), а впоследствие и да кърмят проблемните деца. Кауза на фондацията ще бъде и съхранението на млякото в неонатологичните отделения (отделения за проблемни новородени), вместо захранването с адаптирани млека. Ще се работи и за насърчаването на контакта между родителите и бебето, както и за въвеждането на кенгуру-грижата (препоръчана от Световната здравна организация).

СНИМКА: ТК

[Общо: 0    Средно: 0/5]
Учредена е фондация за недоносени бебета беше последно модифицирана от: април 15th, 2018 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *