петък, 31 март, 2023
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеБез ексфолианти при суха кожа

Без ексфолианти при суха кожа

Сухата кожа е един доста неприятен проблем, който може да бъде самостоятелен, но също така и да е резултат от някакво заболяване, казва д-р Диана Иванова, дерматолог (на снимката). През зимата обикновено състоянието й се влошава. В по-голямата част от случаите, хората пренебрегват това състояние, докато кожата не започне да придобива различен цвят и не се напука.

След настъпването на тези промени, веднага се отчита като грешка пропуснатото посещение при специалист дерматолог. Консултацията с кожен специалист е наложителна, за да се определи същността на проблема и да се вземат необходимите мерки. Има обаче някои общи съвети, които може да се следват.

Винаги мийте лицето си преди лягане

Без значение колко суха е кожата ви, нежното почистване вечер е от съществено значение за нея, посочва д-р Иванова. Грим, слънцезащитни продукти, мъртви кожни клетки, прах, сажди и други полепват по кожата през деня и когато попаднат в порите, те могат да причинят сериозни възпаления. Измийте внимателно, без да търкате, за да избегнете дразненето. Сутрин не е нужно да миете отново лицето си, просто изплакнете с вода.

Почистването – без или със сапун?

Разяждащите препарати в сапуните могат да лишат кожата от естествените овлажняващи масла. Това може да я направи още по-суха, раздразнена и възпалена, казва д-р Иванова. Течните почистващи препарати без сапун са по-препоръчваните, тъй като те са с по-леки съставки, които не премахват тези полезни масла.

Какво да търсите при покупка на почистващите средства за лице?

Когато имате суха кожа, помислете за лек препарат за почистване, който има добавени овлажнители. Кожата ви трябва да се чувства мека и гладка след почистване. В случай, че това не е така, а вие чувствате дразнене, сухота и опъване, опитайте с друг продукт.

Какво трябва да избягвате при почистващите продукти?

Препаратите за почистване трябва да не съдържат изкуствени аромати, химически вещества или алкохол. Ексфолиантите като гликолова киселина не са подходящи за всеки, а дерматолог може да даде подходящ съвет, казва д-р Иванова. Някои продукти от този тип могат само допълнително да раздразнят сухата кожа.

Водата и сухата кожа

Душовете и ваните добавят влага към кожата, но те също могат да я изсушат, чрез премахване на естествените й масла. Горещата вода отмива тези масла много по-бързо от топлата. Затова трябва да използвате именно топла вода и то за не повече от 10 минути. Затваряйте вратата на банята, за да се възползвате от влагата на парата.

Избягвайте четките за лице

Ако имате суха кожа, дерматолог Иванова препоръчва да забравите за скъпите ексфолианти за лице или четките. Триенето може да раздразни кожата ви, като дори изтриването с гъба може да бъде опасно. Най-препоръчителният начин за измиване на лицето е с ръцете.

Овлажняване, овлажняване, овлажняване

Може би ще ви прозвучи банално, но при посещение на дерматологичен кабинет, още при първия преглед, всеки добър кожен специалист ще ви препоръча да овлажнявате добре кожата си. Всъщност, овлажнителите не добавят вода в кожата, те просто запечатват кожата и не позволяват изпарението. Използвайте овлажняващи продукти поне по 2-3 пъти дневно.

Автор д-р Диана Иванова, dermatolog-ivanova.com

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -