четвъртък, 18 юли, 2024
- Реклама -
НачалоЗдравна политикаПродават на битака хапчета, събирани от боклука

Продават на битака хапчета, събирани от боклука

В агенцията по лекарствата продължава да постъпва информация за медикаменти, които се продават на битака. Това съобщи директорът д-р Евелин Благоев. Той поясни, че става дума за криминално нарушение, но когато полицията го констатира, кани и експерти от агенцията. „В повечето случаи става дума за медикаменти с изтекъл срок на годност или с нарушена опаковка. Най-често те са събирани от контейнери като отпадъци. Хората трябва внимателно да премислят, преди да купуват такива продукти“, казва д-р Благоев.

Цивилизованите хора купували лекарства от аптеките и това е въпрос на здравна култура. В крайна сметка всеки носи отговорност за собствените си постъпки. Повтарям отново – абсолютно рисковано е от пазарна сергия да се купуват дори и хапчета, които се предлагат в аптеките без рецепта, допълва той.

Агенцията гарантира, че в аптеките няма медикаменти ментета. През 2012 г. няма констатирани такива нарушения. Прегрешенията на аптеките са други – например продават свободно  медикаменти, които се отпускат само по лекарско предписание и за тях се изисква рецепта. Например през зимните месеци при грипна вълна най-често без рецепта и в нарушение на изискванията се продават антибиотици. Друго неспазване на правилата е, когато помощник фармацевти отпускат лекарства или дават консултации, които се правят само от магистър. Потребителите могат изцяло да се доверят на българските лекарства, казва д-р Благоев. Те са с  с добро качество, а производителите на лекарствени продукти непрекъснато подобряват производствена си практика.

Наскоро Европейската комисия създаде интернет портал за подаване на сигнали за нежелани лекарствени ефекти. Обикновените граждани вече ще могат сами да подават сигнали, досега това се правеше само от медици и фармацевти.  През 2010 г. са подадени 224 такива оплаквания, за 2011 г. са били 260, а до края на октомври 2012 г. – 197.

Възможностите за съобщаване са многобройни. По новото законодателство те задължително включват интернет базирана форма за докладване. Към момента гражданите могат да използват публикуваната на страницата на ИАЛ „жълта карта“ за докладване. Допустимо е съобщението да бъде в свободен текст, изпратено по имейла, както и първоначално съобщаване по телефон и последващо изпращане на попълнен формуляр. Листовката на всеки лекарствен продукт ще съдържа информация за това, къде да се докладват съобщенията за нежелани лекарствени реакции.

Минималната информация, която хората трябва да предоставят, е следната: името на лекарството да е точно отразено; да има описание на наблюдаваната нежелана лекарствена реакция; да са посочени инициалите на пациента или възрастта или пола му, както и данни за обратна връзка. Това дава възможност за отстраняване на дублирани съобщения. Понякога се налага изпратеното съобщение е да бъде потвърдено лично за доизясняване на някои изложени обстоятелства, а също и за информиране на гражданите от направеното проучване по сигнала.

СНИМКА: АРХИВ

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -