вторник, 30 май, 2023
- Реклама -
НачалоЛюбопитноМагарешкият бодил - цяла аптека в едно растение

Магарешкият бодил – цяла аптека в едно растение

Ценните свойства на магарешкия бодил са известни отдавна на народната медицина. Основните активни съставки са от групата на флавоноидите, които са вторични растителни вещества.

В магарешкия бодил се съдържат различни флавоноиди:

  • Силибин А и В
  • Силихристин
  • Силидианин

Заедно те образуват комплекс от флавоноиди, наречен силимарин. От него в семената има 1-3%. Освен това в семената се съдържат 20-30% мазнини и около 30% белтъчини. Освен силимарин, в семената на магарешкия бодил има и други полезни вещества.

Флавоноидите не остават дълго в организма, изхвърлят се бързо и затова трябва да се приемат поне няколко пъти в рамките на деня. Устойчиви са на високи температури, тоест варенето не ги разрушава. Силимарин обаче трудно се разтваря във водата, затова пиенето на чай от магарешки бодил няма особено смисъл. Експертите препоръчват готови тинктури или екстракти.

Ползите от магарешкия бодил

Растението има качества на билка антиоксидант. Неутрализира свободните радикали (вредни вещества, които се отделят в организма при обмяната на веществата и се увеличават, ако живеем в замърсена среда).

Самото растение не действа антиоксидантно, но стимулира собственото производство на антиоксиданти в организма. Нивото на глутатион се повишава. Глутатион е един от най-мощните естествени антиоксиданти в организма. В допълнение магарешкият бодил подкрепя способността на черния дроб да се регенерира в начална фаза на някаква увреда.

Билката укрепва клетките, действа като хепатопротектор (защитава черния дроб), намалява увредата на този орган, стимулира храносмилането. Освен това магарешкият бодил действа антимикотично – например срещу гъбичката кандида албиканс, понижава холестерола, помага на жлъчката.  

6 начина за детоксикация на черния дроб

Ефект върху жлъчката

В билката има вещества, които стимулират образуването на жлъчен сок в черния дроб. Също така подпомага изпразването на жлъчния мехур. Благоприятна е комбинацията на магарешки бодил с куркума. 

Кои са причините за камъни в жлъчката

Действие върху черния дроб

Силимаринът в магарешкия бодил стабилизира липидните структура на клетъчните мембрани в черния дроб. Така пречи на вредни субстанции да проникнат в неговите клетки. Освен това силимарин подкрепя регенерацията на черния дроб и образуването на нови здрави клетки в него. Комплексът от флавоноиди в магарешкия бодил стимулира кръвоснабдяването на порталната вена. Много бързо има положителен ефект и при метеоризъм (газове). Още една полза от билката – потиска процеса на фиброза, при който здравата чернодробна тъкан се превръща в нефункционална.

Ако се приемат медикаменти, магарешкият бодил пази поне частично от техните странични ефекти. Комбинацията му с глухарче и артишок подсилва ефекта от детоксикацията.  

Какви стойности се изследват за болести на черния дроб

Ползи от магарешки бодил за стомаха и червата

При консумация на развалена храна може да се приема магарешки бодил в комбинация с лайка за успокояване на стомаха. Предотвратява се попадането на токсични вещества в черния дроб. В билкарството растението се влага в тинктури срещу дразним стомах и дразнимо черво. Често в тях има още лайка, кимион, маточина, мента, горчив иберис и змийско мляко.

Има проучвания, според които силибин кара гъбичките кандида да се самоизтребват, така че магарешкият бодил може да се използва и при гъбични инфекции в червата и влагалището.

Също така има данни от отделни проучвания, че тази билка може да се прилага като помощно средство при рак на стомаха, рак на кожата и рак на простатата. Внимание: Тези сведения не са основание за самолечение, особено при тежки заболявания! Винаги се консултирайте с наблюдаващия ви онколог, ако планирате да вземате билки или добавки към терапията!

Домашни средства помагат за болки в стомаха

Ефект при сърдечно-съдови заболявания

Магарешкият бодил има положително влияние и върху здравето на кръвоносната система. Диабетиците често страдат от сърдечносъдови заболявания заради увреждане на стените на съдовете (ендотелна дисфункция). Билката намалява стойностите на ADMA. Асиметричният диметиларгинин (ADMA) е вещество, което има вредно влияние върху стените на съдовете.

Ползи при диабет

Възпалителните процеси и оксидативният стрес допринасят за това, човек да развие диабет. Също задълбочават усложненията при вече съществуваща захарна болест. Проучване в Иран от 2015 г. – тройно сляпо и контролирано с пласебо група се посочва, че магарешкият бодил подобрява нивото на антиоксиданти в организма на диабетици с тип 2. Намалявали и нивата на възпаление.  

Стимулира имунната система

Магарешкият бодил подкрепя имунната система и стимулира собствения отговор на организма срещу болестотворни причинители. Растението повишава стойностите на интерлевкин-4, интерлевкин-10 и интерферон-гама. Това са все елементи на имунната система.

Интерферон-гама не само стимулира имунната система, а помага за справяне с вирусите и има противотуморни свойства. Двама интерлевкина действат противовъзпалително и се грижат да няма свръхреакция на имунната система.

Как се прави чай от магарешки бодил

билков чай ползи

Както вече бе споменато, само част от полезните вещества преминават в чая. Затова той може да помогне при проблеми със стомаха – подуване, газове, но не е достатъчно ефективен при проблеми с черния дроб.

За целта се използват семената на растението, които трябва да са смлени възможно най-фино. Заливат се с гореща вода – на една чаша се слагат 1-2 чаени лъжички. Пие се на гладно 3-4 пъти дневно. Понеже вкусът не е най-приятният, може да се добави мента или някаква друга билка по предпочитание.

При по-тежки заболявания (диабет, рак, проблеми с черния дроб) се препоръчва готов препарат с извлечен екстракт. Те съдържат силимарин във висока и стандартизирана дозировка.

Редактор Ина Димитрова

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -