събота, 28 януари, 2023
- Реклама -
НачалоЛюбопитноКак да се справим с екстремната жега - практически съвети

Как да се справим с екстремната жега – практически съвети

Екстремно високи температури има винаги в определени дни през лятото. Все повече хора усещат жегата като натоварване на организма, но какво точно причинява жегата на тялото? И как да се справим?

Отговорите са на британски експерти, цитирани от Би Би Си. При нагряване кръвоносните съдове се отварят. Това води до спад на кръвното налягане и кара сърцето да работи по-усилено, за да изтласква кръвта към органите и крайниците. Възможно е да се появят леки симптоми като сърбящ обрив или подути крака, тъй като кръвоносните съдове стават по-пропускливи.

Изпотяването от своя страна води до загуба на течности и сол. Най-важното е, че балансът между тях в организма се променя и нарушава. В комбинация с пониженото кръвно налягане, това може да доведе до прояви на изтощение. Симптомите включват:

Ако кръвното налягане падне твърде много, рискът от инфаркти се повишава.

При топлинен удар охлаждайте постепенно, а не рязко

Защо тялото ни реагира по този начин?

Организмът ни се стреми да поддържат основна температура около 37,5° С, независимо дали сме в снежна буря или в лятна горещина. Това е оптималната температура за всички процеси в организма.

Когато времето стане по-горещо, тялото трябва да работи по-усилено, за да понижава температурата си. Кръвоносните съдове, близо до кожата, се отварят в по-голяма степен, за да отдават топлина навън – в резултат тялото се изпотява. Тъй като потта се изпарява, тя драстично увеличава загубата на топлина от кожата.

Знаете ли какво да правите при топлинен удар?

Какво да направим, ако видим изпаднал в несвяст от топлината? Помощ, оказана до половин час, обикновено помага бързо на човека да дойде на себе си:

 • Преместете го на хладно място.
 • Накарайте го да легне и да вдигне леко краката си
 • Дайте му да пие много вода – спортни или рехидратиращи напитки също са добре
 • Охладете кожата като напръскате с хладка вода. Кръвообращението бързо може да се охлади със студени компреси около подмишниците или врата.
 • Ако припадналият не се възстанови в рамките на 30 минути, трябва да се мисли за топлинен удар и по възможност да се потърси медицинска помощ. Хората с топлинен удар могат да спрат да се изпотяват, въпреки че са прекалено горещи, температурата им може да надхвърли 40° C, те да получат гърчове или да загубят съзнание.

Лекарства, с които да внимаваме при високи температури

Кои хора са по-застрашени при високи температури?

 • Хората на възраст над 75 години често са особено засегнати. Причините за това са много, като намаления приток на кръв към кожата или фактът, че в тази група има повече заболявания, които ги правят по-чувствителни към топлината.
 • Хората с лошо кръвообращение също често страдат от жегата.
 • Хората с лоша физическа форма и високо телесно тегло също често са по-податливи на топлина.
 • Опасност от прегряване по време на спорт: Рискът е при ситуации, когато се изисква издръжливост като при маратон. Това може лесно да доведе до изтощение на механизмите за топлинна регулация.
 • Професионален рисков фактор: Тежкото работно облекло или работата с топлина увеличават вероятността да навредят на здравето.

10 храни, с които да се спасим в жегата

Как можете да се предпазите от жегата?

В горещите дни стойте на закрито в обедните часове. Носете подходящи дрехи – леко облекло от естествени материи, слънчева шапка и слънцезащита за кожата. Възможно най-малко стойте под жаркото слънце. Топлината понижава кръвното налягане, затова се избягват дейности, които натоварват кръвообращението. Следните вещества увеличават ефекта на летните жеги чрез дехидратация, водят до разширяване на съдовете и съответно трябва да се намалят:

 • алкохол;
 • цигари;
 • кафе;
 • чай.

10 съвета, за да останете здрави в горещината 

? Приемайте много течности. Пийте два до три литра на ден – главно вода, билкови чайове и сокове.

? Избягвайте алкохола, защото приемът му действа като диуретик! Дори бирата и виното могат да доведат до дехидратация.

? Без тежки ястия на масата! Яжте леки храни, салати, избягвайте мазното.

? Носете леко облекло. Материалите да са възможно най-пропускливи за въздуха като лен, памук или коприна.

? Носете шапка. Под шапката главата винаги остава малко по-хладна и не прегрява толкова бързо.

? Вземете хладен душ вместо студен, за да отворите порите.

? О​хлаждайте се с вода! Пуснете студена вода върху китките или намокрете врата. Хладка вана за крака също действа освежаващо.

? Избягвайте прекомерно физическо натоварване по време на високите температури.

? Не стойте твърде дълго под жаркото слънце, дори да сте под чадъра на плажа! Слънчевите лъчи се отразяват косо в пясъка и попадат върху кожата, нагряват я. Лекият ветрец на плажа носи измамна хладина.

? Използвайте слънцезащитен крем. Така ще предотвратите слънчево изгаряне.

Редактор Ина Димитрова

Не изпускайте новите публикации

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -