петък, 12 април, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноТрансплантираха по спешност черен дроб на мъж, COVID го увредил

Трансплантираха по спешност черен дроб на мъж, COVID го увредил

44-годишен мъж с тежко увреден черен дроб след инфекция от COVID-19 бе спасен от специалисти във Военномедицинска академия (ВМА). Те му трансплантираха орган от донор – младеж от Пловдив. В края на миналата седмица пациентът е обявен в Изпълнителна агенция„Медицински надзор”(ИАМН) за спешна трансплантация заради остра чернодробна недостатъчност. Тя се развила на базата на тежък медикаментозен токсичен хепатит след проведено лечение за коронавирусна инфекция. Терапията обаче е била наложителна поради тежко протичане на коронавирусната инфекция.

Ето защо някои хора боледуват по-тежко от коронавируса

Във вторник, 27 юли, сутринта постъпи информация от ИАМН, че има донор със същата кръвна група в университетската болница „Св. Георги” в Пловдив. Направена е спешна  организация и през нощта – вторник срещу сряда, бе извършена екплантацията от екип, ръководен от доц. Васил Михайлов. Самата трансплантация на черния дроб продължила 6 часа.

Коронавирусът може да увреди сърцето месеци по-късно

„Мога да кажа, че беше тежка, трудна технически, на фона на усложненията от токсичния хепатит. В момента пациентът се намира в стабилно състояние, екстубиран е, контактен, адекватен, показателите на чернодробната функция се подобряват, коментира проф. Никола Владов, ръководител на трансплантационния екип.

6 начина за детоксикация на черния дроб

Ръководството на ВМА изказва своята изключителна благодарност към близките на донора, които въпреки трудния за тях момент, са разрешили експлантацията на органите. Благодарности се изказват и на лекарите от УМБАЛ „Свети Георги”, на координатора д-р Костадин Чифлигаров за перфектната организация по осъществяване на експлантацията на органите, коментира още проф. Владов.

Гледайте във видеото проф. Никола Григоров от „Пирогов“ по темата, как вирусите засягат черния дроб!

Източник: ВМА

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -