сряда, 17 юли, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноД-р Хаус спаси пациент: съветите му откриват отравяне с кобалт

Д-р Хаус спаси пациент: съветите му откриват отравяне с кобалт

Д-р Хаус спаси немски пациент, съобщи „Ди Велт“. Не става дума за личната намеса на актьора Хю Лори, а за медицинска логика в една от сериите. Именно тя насочила лекарите от клиника в немския град Марбург да разпознаят редките симптоми на рядко отравяне. Подобен случай бил представен в известния сериал от САЩ.

55-годишният мъж постъпил с необясними симптоми в Центъра за непознати болести в Марбург, пише престижното списание „Лансет“. Страдал от сърдечна слабост, а способността му да вижда и чува постоянно отслабвала. Имал набъбнали лимфни възли и необясними пристъпи на висока температура. Освен това го мъчело и повръщане заради прекомерни стомашни киселини.

ОЩЕ СТРАННИ МЕДИЦИНСКИ СЛУЧАИ

Гените на момиче, което спира да расте на 4 г., са ключ към безсмъртието

Кожата на момиче е като изгоряла заради рядка болест – ихтиоза на Арлекин

„Хремата“ на американец се оказа изтичане на мозъчна течност

Травма превърна неудачник в музикален гений

Лекарският екип на проф. Юрген Шефер провел истинско разследване около житейските обстоятелства на мъжа, за да открият възможни причини за странната болест. Единствената следа била операция за поставяне на две нови тазобедрени еднопротези. Това била обаче решаващата улика.Проф. Шефер бил фен на д-р Хаус и затова си спомнил серия, в която пациент проявил подобни симптоми. Диагнозата на циничния лекар от телевизора била отравяне с кобалт. Истинските доктори последвали неговото указание и взели кръв за изследване на пациента си. Така открили, че той наистина има повишени нива на кобалт и хром. Мистерията била разрешена. Наложило се да сменят металната протеза с керамична и състоянието на мъжа се стабилизирало. 14 месеца по-късно сърцето му се възстановило с 40%, но зрението и слуха се подобрявали изключително бавно.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -