четвъртък, 18 юли, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеКак да се ускори бавен метаболизъм?

Как да се ускори бавен метаболизъм?

Под метаболизъм най-общо се разбира обмяната на веществата в организма. Това е фундаментално свойство на живите организми, върху което се крепи тяхното съществуване. Въпросът е ориентиран към скоростта, с която се изгарят калориите. Тя зависи основно от два фактора:

1) Базалната обмяна (при покой), която се изчислява по различни формули или директно се предлага от апаратите за измерване на телесния състав, базирани на
биоимпедансен метод.
2) Допълнителен разход на калории при физическа активност.

След 40 г. метаболизмът се забавя с 5% на всеки 10 г.

Както базалната, така и обмяната при физическа активност по-нататък се обуславят от редица други фактори:

  • Пол – мъжете поради по-голямата си мускулна маса, изгарят повече калории
  • Възраст – след 40 г. обмяната се забавя с около 5% на декада,
  • Съотношение на мастната и мускулната маса в организма – мускулната е много по-активна.
  • Телесно тегло – повишаването му намалява още повече възможностите за последваща редукция.
  • Хормонални фактори – директен стимулиращ ефект имат щитовидните хормони и тези от сърцевината на надбъбречните жлези (адреналин, норадреналин). Практически всички хормони (най-вече стероидните, включващи и половите) повлияват инсулиновата чувствителност в организма, като повечето от тях създават инсулинова резистентност и това води до покачване на теглото.
  • Наследственост – до неотдавна нямахме ясна представа кои са генетичните фактори, които повлияват скоростта на обмяната.
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Храните, които запазват кожата младежка
Подправки заменят лекарствата при висока захар и кръвно
Храни, които ускоряват метаболизма
Как да отслабна здравословно?

Генетични мутации свързани със затлъстяване и инсулинова резистентност

Съвсем наскоро (2013 г.) екип от специалисти от Кеймбридж установи мутации, които са свързани със затлъстяване, инсулинова резистентност и нарушено клетъчно „изгаряне“ на енергоносителите. Те се срещат при 1 от 100 души. Това са само част от факторите, които повлияват обмяната на веществата. Ясно е, че всеки има различни причини да се оплаква от този проблем.

Всеки конкретен случай трябва да бъде разглеждан във всички аспекти, които биха могли да доведат до забавяне на обмяната и увеличаване на теглото. Необходимо е да се изключат редица ендокринни причини от специалист с такъв профил (нарушение във функцията на щитовидната жлеза, панкреаса, надбъбречните, половите и други жлези).

Във всички случаи обаче трябва да се увеличи физическата активност и да се намали приемът на калории с храната съобразно наличното тегло, професионалните и битовите навици. Употребата на хормони на щитовидната жлеза, амфетамини, катехоламини и др. не се препоръчва днес като средство за понижаване на теглото поради страничните им ефекти най-вече в сърдечносъдовата система.

Проф. Здравко Каменов, началник на Клиниката по ендокринология в УМБАЛ „Александровска“

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -