Гените на момиче, което спира да расте на 4 г., са ключ към безсмъртието

PRINT

ДНК на момиче, страдало от рядко заболяване, в резултат на което физическото и умственото му развитие спират на 4-годишна възраст, вероятно крие тайната на безсмъртието, пише в. „Дейли мейл“, позовавайки се на американски експерти. Брук Грийнбърг почина през октомври на 20-годишна възраст, но учените не спират да умуват върху нейния случай. Не е известен друг подобен в света!

Медиците се надяват, че изследването на гените на Брук ще доведе до научен пробив в търсенето на ключа към вечната младост. Сега те ще се опитат да „надникнат“ още по-отблизо в тайните на момичето дето, изследвайки обстойно нейната ДНК и състоянието й, известно само като Синдром Х, след като са получили разрешение от близките й. На снимката Брук е на 17 г., прегръща я по-малката с 3 г. нейна сестра Карли.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Кожата на момиче е като изгоряла заради рядка болест – ихтиоза на Арлекин
Ухапване от пчела превърна мъж в жена
13-годишна има тяло на 105-годишна
Травма превърна неудачник в музикален гений

„Ще изследваме по-задълбочено състоянието на Брук. Надяваме се да научим повече за ключови механизми в процеса на стареенето – знание, което вероятно ще открие нови възможности за увеличаване на продължителността на живота, както и нови средства за борба със свързаните със старостта заболявания“, казва д-р Ерик Шад от болницата „Маунт Синай“ в Ню Йорк. Сравнявайки гените на Брук с тези на членове на семейството й, специалистите вече са открили съществени различия. Те открили известен брой специфични за Брук мутации, които обясняват състоянието й.

Експертът и колегите му обаче все още не са наясно каква е връзката между ДНК функциите на Брук и процеса на стареене. Учените ще се опитат да изолират мутациите, отговорни за ранното спиране на развитието й, и да ги използват в борбата срещу рака и други фатални заболявания. Д-р Ричард Уокър – специалист, наблюдавал Брук Грийнбърг през краткия й живот, казва, че „биологичното безсмъртие е възможно, но невероятно, не защото специалистите не искат да го постигнат, а заради всички етични, философски и религиозни въпроси, които то би повдигнало“.

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
Гените на момиче, което спира да расте на 4 г., са ключ към безсмъртието беше последно модифицирана от: март 12th, 2019 Iliana Angelova
loading...